17. maj 2024 13:49

Bejbi Lazanja, Teja Dora i drugi nastupaće 10. jula nultog dana Egzita na rođendan Nikole Tesle

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bejbi Lazanja, Teja Dora i drugi nastupaće 10. jula nultog dana Egzita na rođendan Nikole Tesle

Foto: AP Photo/Martin Meissner

BEOGRAD - Festival Egzit (Exit) imaće u čast rođendana Nikole Tesle nulti dan 10. jula, kada će nastupiti, između ostalih, predstavnici Hrvatske na "Pesmi Evrovizije" Bejbi Lazanja (Baby Lasagna) i Srbije Teja (Teya) Dora, najavili su danas organizatori.

Osnivač i direktor Egzit festivalske grupacije Dušan Kovačević je na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS), gde je potpisan protokol o međusobnoj saradnji, najavio će na nulti dan Glavna bina dobiti novo ime "Tesla Universe".

Kovačević je rekao da će 10. jula nastupiti i Iniko, Alison Vonderlend (Wonderland), kao i Burak Jeter (Yeter) sa pevačem Dimašem Kvadibergenom (DImash Qudaibergen).

Prema njegovim rečima, specijalna ceremonija otvaranja festivala biće "prožeta Nikolom Teslom", uz performans Lords of Lightning.

"Tesla je najveći među nama, u celokupnom čovečanstvu, i Tesla je putokaz u kom pravcu treba da se ide, da spajamo nauku sa umetnošću i humanošću", istakao je Kovačević.

Direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić je istakla da je njihov muzej sa 170.000 poseta prošle godine, najposećeniji, uz Beogradsku tvrđavu i hram Svetog Save.

"Muzej i Egzit posvezuje posećenost i nulti dan festivala u znaku Tesle slavi ime najboljeg među nama, najslavnijeg naučnika srpskog porekla. Na najlepši način 10. jula proslavićemo Teslin rođendan", ocenila je Jevtić.

Kovačević je sa direktorkom TOS Marijom Labović svečano potpisao protokol, za razdoblje od 2024. do 2027. godine, kako bi udružili snage u cilju povećanje broja stranih turista, sa naglaskom na proslavi četvrt veka Egzita sledeće godine i "Expo 2027" u Beogradu.

Labović je istakla da je dugogodišnja saradnja sa Egzitom dodatno krunisana potpisivanjem memoranduma, i navela da su svi na "istom zadatku da Srbija bude prpoznata kao značajna turistička destinacija sa značajnim brojem stranih turista".

"Želimo da ove i naredne godine poseban akcenat stavimo na promociju Egzita, jer je to prepoznatljiv brend iz Srbije, a prepoznaje ga čitav svet", ocenila je Labović.

Prema njenim rečima, "Expo 2027" se "u potpunosti uklapa u sve što Egzit radi i kroz zajednički plan aktivnosti mogu "doprineti još većem broju posetilaca 'Expo 2027".

Kovačević je podsetio da saradnja sa TOS traje od početka novosadskog festivala, koji je do sada "preko poseta doneo preko 250 miliona evra u srpsku turističku privredu, dok je promotivna vrednost neprocenjiva".

"Protokolom želimo da formalizujemo kvalitetnu saradnju i da je podignemo na viši nivo i više sinhronizujemo naše napore, koji idu u istom smeru povećanja broja inostranih turista"; naveo je Kovačević.

Egzit će biti održan, pored nultog dana, od 11. do 14. jula nma Petrovaradoinskoj tvrđavi, sa temom "EXIT Starseeds" i sloganom "Probudimo naše supermoći zajedno“.