23. jun 2023 13:41

Premijera plesne predstave Femine 29. juna u Novom Sadu i 30. juna u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijera plesne predstave Femine 29. juna u Novom Sadu i 30. juna u Beogradu

Foto: Luka Stojković

BEOGRAD - Premijera savremene plesne predstave Femine koja se realizuje u produkciji Instituta za umetničku igru, i u sklopu autorskog projekta plesačice Mojce Majcen uz saradnju sa Balkan Dance Projektom, premijerno će biti izvedena u Novom Sadu u Kulturnoj stanici Barka 29. juna, u i Beogradu 30. juna 2023. godine na sceni Madlenianum opera i tetara, najavili su danas organizatori.

Projekat Femine predstavlјa susret dve koreografkinje čiji koreni potiču iz Srbije, Rita Gobi iz Mađarske i Alexandra Madsen iz Hrvatske. Projekat je ujedno i završna predstava studenata Instituta za umetničku igru.

Plesni preplet koreografkinja i njihovi međusobni plesni razgovori su postavlјeni u savremenom obliku međusobno povezanog diptiha pod nazivom Femine za pet igračica. koje preuzimaju jedan jedini identitet; identitet mladih umetnica i promotera "mlade" savremene plesne scene, kao i u Srbiji tako i u Sloveniji.

Svaka od koreografkinja je u nekom trenutku bila suočena s uticajem koncepta granica u aktivnom odnosu sa vremenom.

Imale su iskustvo cepanja i transformacije ličnog i kulturnog identiteta susrećući se s konceptom besmisla na različitim nivoima živlјenja.

U nekom trenutku, kroz osjećaj vlastite raselјenosti, kako unutrašnje tako i spoljašnje, prihvatile su taj mehanizam s jedne strane kao nadu, a s druge, kao apsurd.

Predstavu izvode Katarina Bućić i Tijana Ostojić iz Srbije, Patricija Crnković, Tjana Bucik i Neša Banovec iz Slovenije.

Autor muzike je David Nik Lipovac, kostim za predstavu je uradio SvarogArt, a asistenti koreografkinja su Ognjen Vučinić i Mojca Majcen.