5. oktobar 2023 06:38

Otvoren 57. BITEF u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren 57. BITEF u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Istaknuti pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković večeras je svečano otvorio 57. izdanje Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala - BITEF na velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Drašković koji je sa grupom istaknutih pozorišnih stvaraoca bio član inicijalnog odbora i ujedno član žirija prvog izdanja BITEF-a 1967. godine, čestitao je značajan pozorišni praznik: 1967 - 2023, i time podsetio na godinu osnivanja našeg najvećeg Medjunarodnog pozorišnog festivala u Srbiji, u 57. ediciji.

"Za nekoliko minuta sveti gledalac, uz svetog glumca, započeće molitvu. Sveti, pridev Ježija Grotovskog naravno, ne pripada klasičnoj religiji.

Metafora je protumačena i kao definicija osobe spremne da se žrtvuje", naglasio je 88-godišnji reditelj Drašković u svom govoru - eseju "Efekat leptira".

Nemačkom predstavom "Deca sunca" počeo BITEF

Nemačka predstava "Deca sunca“ prema delu ruskog klasika Maksima Gorkog, u režiji slovenačke umetnice Mateje Koležnik i produkciji pozorišta Šaušpilhaus Bohum, otvorila je večeras 57. BITEF u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Drama "Deca sunca" nastala je 1905. godine nakon radničkih demonstracija u Sankt Peterburgu, poznatih pod nazivom „Krvava nedelja“.

Komad mozaičnom strukturom prati sudbinu članova porodice Protasov, i stvara se atmosfera nezadovoljstva tih ljudi u zatvorenom prostoru.

Njihov dom polako počinje da se urušava dok oko njih besni kolera, nezaustavljiva epidemija, tako da se mešaju mikroplan i mikroplan, uža i šira slika radnje.

Ruski pisac Maksim Gorki je ovo delo pisao tokom zatočeništva u ozloglašenoj Petropavlovskoj tvrđavi, nakon što je uhapšen, jer je glasno govorio protiv ruskog cara.

Kako bi izbegao cenzuru svog dramskog dela, Gorki je onda premestio zaplet nekoliko decenija unazad, u vreme kada se oko donje Volge širila spomenuta epidemija kolere.

Tu neprijatnost i pošast pratile su glad, mnogi nemiri, sve do neminovnog kraja komada i kraha porodice.

Predstava "Deca sunca" na vizuelnom planu je veoma atraktivna sa zanimljivim rešenjem scenografije, koja publiku "uvlači" u sam prostor i život tih (anti)junaka.

Drama pisca Gorkog vrti se oko grupe intelektualaca, ekscentrika i umetnika idealista koji su dobrim delom odvojeni od surove stvarnosti sveta oko njih.

Priča se pretvara u melodramu, socijalnu i porodičnu dramu, gde likovi imaju ljubavne probleme, ističu se muško-ženski odnosi, patnja, agonija, neuzvraćene ljubavi.

Slovenačka rediteljka Mateja Koležnik svoju verziju drame “Deca sunca” je prebacila u vreme šezdesetih godina 20. veka, da se likovi Maksima Gorkog više približe gledaocima.

Jedna je od najpoznatijih rediteljki savremene slovenačke pozorišne scene, i osim na prostorima bivše Jugoslavije, zapažene uspehe je postigla u zemljama nemačkog govornog područja, predstave su joj nagrađene na mnogim evropskim i međunarodnim festivalima.

Gumačku ekipu predvode poznati holandski pozorišni i televizijski glumac Gaj Klemens i holandska pozorišna glumica u usponu Ane Ritmejer.

Za raskošnu scenografiju zaslužan je nagrađivani austrijski scenograf Rajmund Orfeo Fogt, sa kojim Mateja Koležnik sarađuje godinama, a kostime je kreirala hrvatska umetnica Ana Savić Gecen, iz Zagreba, prepoznata po svom radu u pozorištu i na filmu – do sada je osvojila tri Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli.