10. jun 2024 11:52

Predstava Ateljea 212 "Akademija smeha" gostuje u zagrebačkom pozorištu "Kerempuh"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava Ateljea 212 "Akademija smeha" gostuje u zagrebačkom pozorištu "Kerempuh"

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Atelje 212 je danas saopštio da će njihova predstava "Akademija smeha" gostovati 11. juna na međunarodnom festivalu "Dani satire Fadila Hadžića", u zagrebačkom pozorištu "Kerempuh".

U predstavi rediteljke Milice Kralj, igraju Goran Jevtić i Uroš Jakovljević, a "Akademija smeha" japanskog dramskog pisca Kokija Mitanija imala je premijeru na prošlogodišnjem Beogradskom letnjem festivalu, podsetili su iz Ateljea 212.

Mitanijevo delo zasnovano je na istorijskim činjenicama o dužnosti pozorišnog cenzora, koji je u Japanu uveden na početku Drugog svetskog rata kako bi pregledao i odobravao sve drame koje su se igrale u pozorištima.

"Na ovom istorijskom faktu pisac vešto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora i umetničkih sloboda, odnosom vlasti prema pozorištu, ali i pitanjem cenzure i lične i umetničke gradjanske hrabrosti", navedeno je iz Ateljea 212.

Sa japanskog jezika delo je preveo Darko Nedeljković, scenografkinja je Milica Bajić Đurov, kostimografkinja Selena Orb, a kompzitorka je Janja Lončar.