26. jun 2024 22:42

Premijera predstave "Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)" održana u Narodnom pozorištu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijera predstave "Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)" održana u Narodnom pozorištu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predstava "Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)", po tekstu Biljane Srbljanović, večeras je izvedena premijerno u Narodnom pozorištu, u okviru Beogradskog letnjeg festivala.

Prvo izvođenje nekog komada Srbljanović u Narodnom pozorištu, koje je postavio reditelj Andrej Nosov, pozdravljeno je višeminutnim aplauzima posetilaca scene "Raša Plaović" u nacionalnom teatru, među kojima je bila i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić.

Glumci Branko Vidaković, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović, Nina Nešković, Miloš Đorđević, Suzana Lukić, Dragana Varagić i Petar Strugar nagrađeni su za upečatljivo iznošenje likova u predstavi koja na tužan i smešan način govori o pravoj i društvenoj smrti.

Publika je imala priliku da se na pozornici Narodnog pozorišta sretne sa izopačenom i presitom decom, nedoraslim sredovečnim slabićima, samozaljubljenim, političarima, kao i majkama i očevima spremnim da i u svojoj kući hodaju po leševima, zahvaljujući tekstu za koji je Srbljanović rekla da je duboko ličan, možda čak i najdirektniji koji je ikada napisala.

Dramaturg predstave je Đorđe Kosić, scenograf Zorana Petrov, kostimografi Marija Marković Milojev i Petra Fotez, kompozitor Draško Adžić, dok je Vladimir Petričević bio zadužen za produkciju muzike, a Marija Milenković za scenski pokret.

Muziku na trubi izvodi član Orkestra Narodnog pozorišta Vladimir Jovanović.

Predstava "Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)" je praizvedena 2011. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu i potom u nemačkom pozorištu Šaušpilhaus Bohum.