27. jun 2024 13:31

Nova sezona letnje pozornice "Teatrijum" počinje 30. juna u Kapetan Mišinom zdanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nova sezona letnje pozornice "Teatrijum" počinje 30. juna u Kapetan Mišinom zdanju

Foto: Pozorište Teatrijum/Promo

BEOGRAD - Stihovi poezije "Plavi žaket" Duška Radovića u izvedbi glumca Tihomira Stanića otvorili su konferenciju za novinare na kojoj je predstavljena četvrta sezona letnje pozornice "Teatrijum" koja svoja vrata za posetioce otvara 30. juna u Kapetan Mišinom zdanju u Beogradu, gde je održan današnji susret.

Novu sezonu pozorišta pod nazivom "Beograde, dobro jutro" obeležiće 80 predstava i nekoliko premijera, a program će početi nastupom istoimenog benda.

"Rok grupa "Teatrijum" otvoriće program hitovima iz 60tih i 70tih godina. Vladan Gajović i ja ćemo govoriti neke stihove Duška Radovića, a zatim ćemo scenu prepustiti studentima Akademije umetnosti koji će po prvi put nastupiti na ovom mestu, pa mi je želja da oni upamte ovo mesto po dobrom. Sa radošću čekamo celu godinu do otvaranja nove sezone, i veliki je osećaj zadovoljstva kada se jedna predstava završi, pa se pripremamo za sledeću do kasno u noć... Osećaj je da smo uradili nešto bitno i veliko tog dana, nešto za opšte dobro...", istakao je glumac i osnivač pozorišta "Teatrijum" Tihomir Stanić u svom obraćanju.

Takođe je izrazio želju da se i studenti i profesori koji borave na ovom mestu uvek sete predstava koje su gledali baš na ovoj letnjoj pozornici.

Pozorište je tokom prethodnih godina obezbedilo prostor mladim i neafirmisanim dramskim umetnicima za razvoj i stvaranje, a veliki broj predstava i ove godine biće, kako je objasnio Stanić "master i završni radovi kojima će ovo pozorište pružiti mogućnost da afirmišu to što rade".

Od 1. do 6.jula uz podršku CEBEF-a biće realzovan program "Prvaci" gde će studenti akademija umetnosti iz Srbije izvesti ispit prve godine glume.

Ulaz na te predstave biće besplatan za sve.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Dejan Filipović istakao je da je prethodna sezona bila uspešna uz želju da će tako bude i ove godine.

"Pozorište je osnovano 2021. godine kao letnja pozornica koja okuplja afirmisane i neafirmisane umetnike i brojne studente... Svakog vikenda izvode se i predstave za decu. A cilj nam je da održimo i oživimo prostor Kapetan Mišinog zdanja i na taj način obogatimo kulturni život Beograda tokom narednih meseci", dodao je Filipović.

Pozorište je podržala fondacija "Alek Kavčić" koja će i ove godine omogućiti besplatne predstave za decu.

Svakim vikendom, tokom jula i avgusta, posetioci dečije scene biće u prilici da pogledaju 17 predstava među kojima su i dve premijere.

Kako je objašnjeno, za mladu publiku kreiran je flajer "pozorišni bonton" kako bi stekli osnovno znanje ponašanja u pozorištu.

Pored umetničkih akademija, kojima će početi sezona, u Teatrijumu biće izvedene, pored sopstvenih produkcija, i predstave u produkciji teatra "Vuk", Ferzeng produkcije, teatar "Balkan Novi Pokret", "Jugoart" i mnogih drugih.

U okviru programa predstaviće se studenti raznih akademija u zemlji, uključujući i studente Akademije umjetnosti u Banjoj Luci i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Sastav benda "Teatrijum" čine Vili Brajović iz grupe "Zlatni dečaci", Vlada Jelenković iz grupe "Trag", Duško Vujović iz dubrovačke grupe ,"Viktorija", Vladimir Taušanović iz grupe "Mama Co Co", bubnjar Željko Janković i solo gitarista Duda Bezuha.

Razvoj Teatrijuma podržali su Univerzitet u Beogradu, opština Stari grad, Vlatacom Institut, Proto štamparija, CEBEF, "MG Mivela", "Nedeljnik", "Bambi".