5. jul 2024 14:53

Monodrama Nenapisana pisma u izvođenju Vanje Milačić 9. jula u Trebinju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Monodrama Nenapisana pisma u izvođenju Vanje Milačić 9. jula u Trebinju

Foto: PROMO

TREBINJE  - Glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Vanja Milačić izvešće monodramu "Nenapisana pisma" 9. jula na platou Muzeja Hercegovine u Trebinju, najavio je danas Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Predstava će biti izvedena u okviru pratećeg programa izložbe "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović", koja je nastala u saradnji Muzeja savremene umjetnosti RS i Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, i traje do 17. jula u Muzeju Hercegovine, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, "Nenapisana pisma" književnice Milkice Miletić, u režiji i adaptaciji Nataše Radulović, predstavljaju život i stvaralaštvo Petrović kroz dijalog i obraćanje umetniku i prijatelju Ivanu Meštroviću.

"Izvođenje u centar pažnje postavlja lik Petrović, velike srpske slikarke, dobrotvorke, žustre govornice, fotoreporterke, bolničarke i heroine Prvog svjetskog rata. Kroz monodramu dobijamo novo viđenje njenog umetničkog opusa, ali i njeno sagledavanje tadašnjih društvenih prilika u čijem centru stoji žena", navedeno je u saopštenju.

Izvođenje "Nenapisanih pisama" je prvobitno bilo najavljeno za 28. jun i otvaranje izložbe "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović", ali su iz Muzeja savremene umjetnosti RS naveli da je monodrama "iz opravdanih razloga pomerena".