21. novembar 2023 10:13

Nikola Stojanović: Iznenađen sam nagradom za kratki film na festivalu u Kotbusu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Stojanović: Iznenađen sam nagradom za kratki film na festivalu u Kotbusu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Nikola Stojanović koji je govorio o svom kratkom filmu "Duhovi na mojim leđima", za koji je dobio posebnu nagradu za režiju na Filmskom festivalu u Kotbusu u Nemačkoj.

Stojanović je rekao da festival u Kotbusu ima naglaskom na filmove iz istočne Evrope, a u konkurenciji kratkih filmova je bila "dosta oštra i jaka konkurencija".

"Baš sam bilo iznenađen da se desila nagrada, i jako sam srećan zbog toga. Zanimljiv festival, jako veliko interesovanje publike za kratki film, čak veće nego za dugometražni", rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, "Duhovi na mojim leđima" je bio dosta drugačiji tematski od ostalih filmova, koji su se bavili aktuelnim temama ratova i pobuna.

Stojanović je dodao da se "Duhovi na mojim leđima" bavi unutrašnjim borbama glavne protagonistkinje, a žiriju se dopao "miran film sa pažnjom na detaljima".

"Duhovi na mojim leđima" govori o tinejdžerki Sari koja odlazi baki u selo, gde se gradi nova deonica pruge i prostor se dramatično menja, a Stojanović dodaje da glavna junakinja ima osećaj da "njena sećanja nestaju, susreće se sa strahom od smrti i bori se sa alergijom na koži koja je manifestacije njenog straha".

Prema njegovim rečima, film je "kombinacija njene anksioznosti i pronalaska mira u tom selu".

Stojanović je rekao da priprema još jedan kratki film, uz režiju jednog nastavka serije "Apsolutnih 100" za sledeću godinu, a u planu imai svoj debitantski dugometražni igrani film, i "možda neki spot ako se desi u međuvremenu".