28. maj 2024 10:50

Snežana Tišić: Ansambl Kruševačkog pozorišta sjajno, hrabro igra predstavu "Režim ljubavi"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Snežana Tišić: Ansambl Kruševačkog pozorišta sjajno, hrabro igra predstavu "Režim ljubavi"

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je rediteljka Snežana Tišić koja je govorila o predstavi "Režim ljubavi", koju Kruševačko pozorište izvodi u Bitef teatru.

Trišić je rekla da je "Režim ljubavi" poslednja predstava koju je radila u protekloj sezoni, a rad autorke Tanje Šljivar prati dugo, pošto se sa njenim dramskim pisanjem susrela režirajući komad "Pošta pošteta" 2012. godine u Ateljeu 212.

"Puno se promenilo u mom i njenom slučaju, njen autorski pristup, moj reaktivni postupak. Ali mi se činila kao jedan od značajnijih autora i autorki koji su se pojavili poslednjih deset, 15 godina na ovim prostorima", navela je rediteljka.

Trišić je ocenila da je rad Šljivar "veoma kompleksan i bogat, i njene drame se izvode širom Evrope, pa čak i u svetu".

Napomenuvši da voli "Režim ljubavi", jer je bliska njenoj poetici, Trišić je dodala da je to savremena tema, o kojoj se danas malo govori u pozorištvu i drugim umetničkim disciplinama.

Prema njenim rečima, tema je "mogućnost, odnosno nemogućnost ljubavi danas, zašto je ljubav tako teško ostvariva u današnje vreme, koji su razlozi, uzroci i kakve su posledice".

Trišić je dodala da je sa autorskim timom i glumcima istraživala "tačke u odnosu, kada to prestaje, nestaje, puca i izmiče, zašto je to tako".

Ocenivši da publiku sa komadom "povezuje potreba, žudnja za ljubavlju", Trišić je dodala da je "ljubavi u ovom komadu malo, a u njoj se puno priča, ona se razmatra, ka njoj se stremi".

"Ipak na kraju ostaje neutaživa, čista želja i potreba svakog čoveka da to doživi, oseti i da mu se to desi, da doživi ljubav", naglasila je rediteljka.

Prema njenim rečima, "Režim ljubavi" je intelektualna komedija u kojoj se ponekad podsmevaju likovima i njihovim zabunama, greškama, koje čine tražeći ljubav.

"A zapravo rade sve da ljubav odbiju od sebe ili da je ne probude u sebi. Iako smo prema svemu tome podsmešljivi, prema tipskim modelima ponašanja u vezama, brakovima, ipak prema potrebi, želji da se to doživi nismo"; naglasila je Trišić.

Upitana koga bi izdvojila iz glumačke postave Kruševačkog pozorišta, Trišić je rekla da je to čitava ekipa, u kojoj igraju jedni za druge, za predstavu.

"Oni imaju vrlo težak, kompleksni zadatak koji izuzetno izvode i to vas stvarno zapljusne na kraju, kad vidite tu predstavu, njihovo umeće, posvećenost i uopšte glumu koja je zaista dobra, sjajna, hrabra", istakla je Trišić.