10. jul 2024 09:16

Stojmenović: Predstava Nije smrt biciklo budi empatiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stojmenović: Predstava Nije smrt biciklo budi empatiju

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Nenad Stojmenović koji je govorio o svojoj ulozi u predstavi "Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu) Narodnog pozorišta u Beogradu.

Stojmenović je rekao da je kad je prvi put pročitao komad Biljane Srbljanović pomislio da se nikad nije susreo sa tako nečim.

"Ima poseban pečat jer sve je pisano kao alegorija, ali tu ima mnogo prostora da se čovek glumački, uopšte pozorišno razmašta", naveo je Stojmenović.

Ocenivši da se "Nije smrt biciklo" bavi malim ljudima i sudbinama, koji su nam prepoznatljivi u svakodnevnom životu, Stojmenovič je dodao da je njemu bilo uzbudljivo što kroz komad "možemo da vidimo sukob generacija, međusobno nerazumevanje".

"Prvi put kada smo čitali na probi pomislio sam, pošto me ovo podseća na 'Lost In Translation', kao da svi govore nekim svojim jezikom, a svi zajedno kao tim dobijaju neki meta jezik", rekao je Stojmenović.

Prema njegovim rečima, komad reditelja Andreja Nosova se "bavi obrušavanjem čitavog sistema vrednosti i generacijama koje ne mogu da prepoznaju trenutak u kojem žive".

Stojmenović igra oficira koji nije baš psihološki najstabilniji,

i istakao je da voli takvu ulogu, koja ga glumački "radi" jer se sa takvom likom do sada nije susretao.

"Lako je meni kada dobijem nešto što je meni 'penal', pa znam to ću ovako ili onako. A ovo je nešto što nisam znao kako ću i probudilo je sve moje ranjivosti i to mi je pomoglo", rekao je glumac.

Stojmenović je dodao da mu je bio potreban glumački proces koji može da ga sa 45 godina, od kojih je 23 u pozorištu, "toliko blokira, digne, obori, spusti, zapita i rani".

"Ako sam mogao nešto da poželim glumačkim, poželeo bih baš ovako nešto. Ne kažem da je to neki vrhunski domet, ali za mene jeste svakako, jer kada čovek oseti da makar malo sebi pomeri lestvicu na gore, onda je to nešto dobro", rekao je Stojmenović.

Upitan šta privlači publiku u "Nije smrt biciklo", Stojmenović je rekao da "čovek može da se prepozna u ovom komadu, u svakoj sceni, u svakom liku, i to je ono što je ključno".

Prema njegovim rečima, predstava "Nije smrt biciklo" budi empatiju, podseća na nas na naše ranjivosti, na nedostatak nežnosti, na nepotrebne grubosti.

Stojmenović je primetio da smo kao društvo počeli da podrazumevamo nasilje u međusobnoj svakodnevnoj komunikaciji.

"Kada sretnem nekoga koji je kanonski ljubazan, ja se šokiram, prosto to me prene. Sve je postalo instant, grabi se, čovek kao jedinka nema više nikakvu ideju saborništva ili empatije", ocenio je glumac.

Stojmenović je naglasio da "predstava može da nas poseti na te neke stvari, na ljubav, na ono što nam nedostaje možda najviše u ovom trenutku".