2. maj 2023 08:18

Denis Logunov: Platforma mRNA može pomoći naučnicima da stvore vakcinu protiv HIV

Izvor: TANJUG

podeli vest

Denis Logunov: Platforma mRNA može pomoći naučnicima da stvore vakcinu protiv HIV

Foto: Shutterstock.com/shop_py, ilustracija

MOSKVA  - Platforma za informacionu ribonukleinsku kiselinu (mRNA) koja u našem telu prenosi informacije potrebne za izgradnju belančevina može pomoći naučnicima da stvore vakcinu protiv virusa humane imunodeficijencije (HIV), izjavio je Denis Logunov, zamenik direktora Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja.

Logunov je u intervjuu za TASS rekao da postoji određena fenomenologija koja nam omogućava da mRNA koristimo u pokušaju da kreiramo nove verzije vakcine.

"Dakle, moramo da nastavimo da radimo na tome. U ovom slučaju stvaranje mRNA vakcine moglo bi da pomogne da se pacijenti imunizuju na duži period, čak i oni sa slabim imunogenima T-ćelijama. Ovde ova tehnologija može da napravi razliku", rekao je Logunov.

Kao rezultat infekcije virusom humane imunodeficijencije pacijent razvija infekciju HIV, koju karakteriše progresivno oštećenje imunog sistema, što dovodi do sindroma stečene imunodeficijencije (AIDS), od kojeg pacijent razvija ozbiljne sekundarne infekcije.