16. maj 2023 17:34

Naučna zajednica Srbije na Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća

Izvor: TANJUG

podeli vest

Naučna zajednica Srbije na Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća

Foto: PROMO

BEOGRAD - Deo ovogodišnjeg Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća biće izložbena postavka Srbije "Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve", koja će okupiti brojne naučnoistraživačke organizacije, kao i renomirane stručnjake različitih instituta, fakulteta, inovacionih centara i naučno-tehnoloških parkova.

Takođe, najnovije inovacije i rezultate svog rada prezentovaće i privatne kompanije, navodi se u saopštenju "Centra za promociju nauke".

Oni navode da Sajam tehnike ima izuzetan uticaj na budući razvoj industrije u zemlji i regionu, jer inicira potragu za novim inovativnim rešenjima i pruža uvid u aktuelne tehnološke procese.

"Cilj ove manifestacije je da afirmiše četvrtu industrijsku revoluciju, Industriju 4.0 i otvori vrata za stvaranje harmoničnijeg odnosa između ljudi i mašina – Industriju 5.0", navodi se u saopštenju.

Prvi put u istoriji prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog Vira animirano je i „oživljeno“ uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije razvijene u Srbiji, navode iz "Centra za promociju nauke".

"Naši istraživači su prvi u svetu uspeli da rekonstruišu izraz lica i emociju čoveka koji je živeo pre 10.000 godina. Ovaj nesvakidašnji spoj nauke i gejming industrije, koji će imati uticaja i odjeka u brojnim drugim industrijama, poput filmske, ali i u obrazovanju i muzeologiji, realizovan je uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara", navodi se u saopštenju.

Oni navode da će Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju iz Novog Sada (IVI) javnosti prezentovati niz inovacija iz domena veštačke inteligencije, uz interaktivne postavke dizajnirane tako da omoguće posetiocima da se bliže upoznaju sa najaktuelnijim proizvodima koji se oslanjanju na AI (Artificial intelligence).

Takođe, na Sajmu će biti predstavljeni i dosadašnji rezultati tri aktuelna projekta Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo – BioICEP, EcoPlastiC i BioECOLogics.

"Publika na Sajmu će upoznati i Lalu, robota opremljenog najsavremenijim senzorima za analizu zemljišta i biljaka, koji je razvijen na novosadskom Institutu BioSens. AgRobot Lala brzo i precizno određuje sastav zemljišta i stanje biljaka, te u skladu sa prikupljenim informacijama optimizuje donošenje odluka na njivi", piše u saopštenju.