14. novembar 2023 18:23

Uroš Urošević: Gastronomski spektakl Otvorenog Balkana u halama 5 i 11 Beogradskog sajma od 16. do 19. novembra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uroš Urošević: Gastronomski spektakl Otvorenog Balkana u halama 5 i 11 Beogradskog sajma od 16. do 19. novembra

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Drugi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan" biće održan od 16. do 19. novembra na Beogradskom sajmu, zajedno sa manifestacijom "Food vision by Open Balkan", za koju je kuvar Uroš Urošević iz organizacije Serbian Junior Chefs Club danas rekao da će predstavljati gastronomski spektakl za sve posetioce.

"Tokom ova četiri dana, gastronomski spektakl će se, pored sajamske manifestacije "Wine vision", odigrati u halama 5 i 11 u koje će ulaz biti potpuno slobodan za sve posetioce", naveo je Urošević za Tanjug.

 

On je dodao da će ovogodišnji sajam imati dvostruko više izlagača, jer se njihov broj povećao, sa prošlogodišnjih 300 na preko 600 izlagača ove godine.

"Nedostaju nam hale, više nemamo ni jedan kvadrat slobodan. Očekujemo da u ova četiri dana imamo veliku posetu. Prošle godine 30.000, sada ne bih da licitiram, imamo ozbiljne najave da će poseta biti i veća", rekao je Urošević.

On je podsetio da će pored takmičarskog dela programa biti organizovane i masterklas sesije i prezentacije, a postojaće i dečiji kutak gde će najmlađi sugrađani moći da prave jestive figurice.

Urošević je najavio i revijalno takmičenje u kulinarstvu za diplomatski kor u nedelju, dok će isti dan biti održano i revijalno takmičenje predstavnika medija.

On je rekao da će u okviru manifestacije gosti iz inostranstva održati radionice, planirana su gostovanja kuvara sa Mišelinovom zvezdom i dolazak nekih od najboljih pica majstora na svetu, a kuvar Stevo Karapandža će organizovati radionicu "Najskuplji začin na Stevin način".

"Naši posetioci će imati priliku da uživaju u jednom demo restoranu. Najbolji restorani iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije koji se budu takmičili pripremiće set menije, koji će svi naši posetioci moći da kupe po povoljnim cenama. I da u tim set menijima uživaju u jednom takmičarskom restoranu, gde će profesionalni konobari i somelijeri upariti vino sa tom hranom", naveo je Urošević.

Kuvar Aleksandar Ilić iz organizacije Serbian Junior Chefs Club je rekao danas za Tanjug da je ljudima u Srbiji u prirodi da lepo prime i dočekaju goste, a samim tim, Ilić tvrdi da se i hrana koja se sprema u Srbiji sprema sa puno ljubavi.

"Postoji statistika, kada turista dođe u Srbiju, prve dve stvari koje su ostavile najveći utisak na njega, uvek je hrana prva ili druga stvar. Zaista ima šta da ponudimo i šta da pokažemo", rekao je Ilić.

On je dodao da će pored hale 5 biti organizovan gastronomski program iu hali 11 i pozvao sve građane da dođu u posetu Sajmu.

"Imamo i halu 11, gde će se predstaviti strane i domaće kompanije iz sfere ugostiteljstva, gde će predstaviti svoje proizvode, namenjenje profesionalnim kupcima i građanstvu. Pozivamo sve naše građane da dođu, da probamo dobru hranu i dobro vino", poručio je Ilić.

 

Drugi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan" biće održan od 16. do 19. novembra na Beogradskom sajmu, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Sajam će se održati pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" i tokom četiri dana Vinske vizije, Beograd će okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija iz više od 28 zemalja, što je duplo više izlagača nego prošle godine.

Kako se navodi, polovina izlagača biće iz zemalja članica Otvorenog Balkana, i to 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije, a ove godine Sajmu su se pridružili proizvođači iz celog sveta.

Poseban kvalitet Sajma, kako je ranije za Tanjug rekao predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, biće biznis program, odnosno B2B (business-to-business) razgovori između proizvođača vina i kupaca, a prema njegovim rečima očekuje se da će biti održano čak 10.000 ovih sastnaka.

Direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta za Tanjug je naveo da će za vinski sajam biti korišćeno šest hala, dok će se u dve odvijati gastronomski program.