15. jul 2024 13:02

Organizovana treća Savska regata, krenulo više od 50 plovila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Organizovana treća Savska regata, krenulo više od 50 plovila

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BANJALUKA - Grad Gradiška i Opština Srbac organizovali su treću Savsku regatu. Iz Gradiške i Srpca istovremeno je put Orubice, gde su se konvoji brodica sreli, krenulo više od 50 plovila.

Spust rekom Savom od centra Gradiške do Orubice trajao je tri i po sata, a isto toliko je bilo potrebno i učesnicima regate koji su krenuli iz Srpca.

Učesnici se nisu žurili ka cilju jer ih je Sava mamila na česte odmore i pristajanja.

"Mi smo kao i kolege iz Srpca pravili pauzu negde na pola puta i imali smo kupanje. Sava je čista, bistra i temperatura je onako ugodna, mada bi nam možda više prijala da je i koji stepen niža. Ali u svakom slučaju je ugodna za osveženje", rekao je Miroslav Vuković, direktor Kulturnog centra Gradiška za RTRS.

Savska regata je prelepa, kaže Borislav Rađen Barba, lađar u penziji. Dodaje da će svake godine biti sve masovnija.

"Lijepo je kada se ljudi ovako skupe, uglavnom to su vodenjaci koji vole druženja", kazao je Rađen.

Za plovidbu Savom posebno su zainteresovani Srpčani. Posle formiranja nautičkog kluba "Sidro" uskoro bi na ušću Vrbasa u Savu trebala da počne gradnja marine.

"Marina bi sledeće godine trebalo da dobije prvu fazu. To je jedan impozantan projekat koji nije lak, sa ogromnim ulaganjima i sigurno jedna od najvećih kapitalnih investicija u opštini Srbac", kaže Radovan Mitraković, predsednik Nautičkog kluba "Sidro" Srbac.

Gradnja marine u Srpcu doprineće širenju turističke ponude. Inače, u Gradišci već drugu godinu tokom leta Gradska turistička organizacija organizuje turističke rute plovidbe Savom.