17. februar 2023 09:47

U gotovo svim školama na Krku danas nema nastave iz predostrožnosti zbog zemljotresa

Izvor: TANJUG

podeli vest

U gotovo svim školama na Krku danas nema nastave iz predostrožnosti zbog zemljotresa

Foto: Shutterstock.com/Andrey VP, ilustracija

ZAGREB - U gotovo svim osnovnim školama na ostrvu Krku danas nema nastave iz predostrožnosti zbog zemljotresa jačine 4,8 stepeni Rihtera, koji je u četvrtak pogodio to područje.

Seizmolog Krešimir Kuk za HTV kaže da je u poslednjih desetak sati zabeleženo desetak potresa na tom području koji su bili magnitude između dva i tri stepena.

"Mi smo formirali nekoliko ekipa koje će danas i sutra biti prvo na užem, a potom i širem epicentralnom području. Postavljamo instrumente, gušću mrežu, kako bismo prikupili svu seizmičku aktivnost. Jedna ekipa će makroseizmički istraživati kako se glavni potres manifestovao na širem području", pojasnio je Kuk.

Jučerašnji zemljotres na Krku se ositio na širem području Kvarnera, Istre, riječkog zaleđa, jugozapadne Slovenije, južnoj Austriji, južnoj Nemačkoj, južnoj Mađarskoj, te u Bosni i Hercegovini do Banjaluke, Zenice i Sarajeva, kao i u Italiji. Lokalna magnituda iznosila je 4.8, a žarište mu je bilo plitko na dubini između osam i 10 kilometara.

Iz Seizmološke službe Hrvatske saopštili su da je pojava naknadnih potresa koji su magnitudom slabiji od glavnog - očekivano i uobičajeno i da se može očekivati pojačana seizmička aktivnost u okolini epicentra glavnog potresa u narednih nekoliko dana.