19. jun 2023 09:07

MMKS o izjavi advokata da se Radovanu Karadžiću u zatvoru krše prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

MMKS o izjavi advokata da se Radovanu Karadžiću u zatvoru krše prava

Foto: shutterstock.com/Northfoto, ilustracija

BANJALUKA/HAG - Nakon izjave advokata Gorana Petronijevića da su ugrožena prava prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića u zatvoru u Velikoj Britaniji, iz Kancelarije Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) kažu da sprovođenje i uslovi zatvorske kazne zavise od države izvršenja.

Petronijević, koji je koordinator pravnog tima za odbranu Karadžića,izjavio je ranije da je prvi predsednik Republike Srpske u zatvoru u Velikoj Britaniji u veoma lošem stanju, da su mu uskraćena osnovna ljudska i zatvorska prava i da se prema njemu vrši određena odmazda.

Portparol Mehanizma Helena Eglston u izjavi za Srnu kaže da, prema članu 25 Statuta Mehanizma, sprovođenje zatvorske kazne treba da bude u skladu sa važećim zakonom države izvršenja, pod nadzorom Mehanizma.

Eglstonova je navela da, iako svakodnevno upravljanje kaznom osuđenog lica zavisi od države izvršenja, sporazumi koje su potpisale sve države izvršenja zahtevaju da uslovi u zatvoru budu kompatibilni sa međunarodnim standardima, uz napomenu da te uslove redovno proveravaju nezavisna i spoljna tela za praćenje.

"Osim izražavanja zabrinutosti preko ovih nezavisnih tela i putem domaćih kanala u državama koje sprovode kaznu, osuđena lica mogu da izraze zabrinutost i predsedniku Mehanizma, koji će dalje pažljivo pratiti situaciju ", navode iz Mehanizma.

Iz MMKS je, prenosi agencija, rečeno da Mehanizam "ozbiljno i marljivo obavlja svoju nadzornu funkciju u vezi sa izvršenjem kazni".

Kao jedno od kršenja prava Karadžiću, Petronijević je naveo to što mu je uskraćeno da ga posećuju članovi porodice.

Petronijević je takođe rekao i da bi Karadžić, prema svim međunarodnim propisima, trebalo da izdržava kaznu u zemljama poput Grčke, Slovenije ili neke od zemalja EU, koje su sa Haškim sudom potpisale sporazum o prihvatanju osuđenih lica.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.