2. jul 2023 09:03

Hrvatska: U Jadovnu služen parastos Srbima koje su ubile ustaše 1941. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hrvatska: U Jadovnu služen parastos Srbima koje su ubile ustaše 1941. godine

Foto: Shutterstock.com/ninopavisic, arhiva

ZAGREB - Kod Šaranove jame na Velebitu u subotu je služen parastos i položeno cveće povodom obeležavanja Dana sećanja, kada je u Jadovnom 1941. godine, u kompleksu ustaških logora Gospić-Јadovno-Pag za vreme NDH, na najsvirepiji način ubijeno više od 38.000 Srba i gotovo 2.000 Јevreja. Molitveno okupljanje na Velebitu 14. godinu zaredom organizovalo je Udruženje "Јadovno 1941" iz Banjaluke, uz blagoslov episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Pomen su služili sveštenici Eparhije gornjokarlovačke, uz prisutvo velikog broja potomaka žrtava ustaških zločina, objavila je RTRS.

Pomoćnik ministra rada Republike Srpske Nebojša Vidaković rekao je da ruka pravde nije stigla ideologe i krvnike koji su ubijali na tim prostorima i da se mora negovati kultura sećanja.

"Istorija neće oprostiti. Narod koji ne poštuje svoje žrtve gubi svoj nacionalni identitet. Pamćenje je direktno vezano za naš nacionalni opstanak. Naše institucije imaju obavezu da šire istinu o stradanju srpskog naroda", rekao je Vidaković.

Predsednik Udruženja "Јadovno 1941" Dušan Bastašić rekao je da je u poslednje vreme pristuna kampanja kojom se želi ispisati, kako je naveo, neka druga i nova istorija.

"To se čini izvrtanjem istine, obesmišljavanjem stradanja, pokušajima da se žrtve prikažu zločincima, rehabilitacijom ustaških čelnika i pozdrava kojima su se pozdravljali oni koji su se organizovali i počinili zločine", naveo je Bastašić.