22. novembar 2023 14:03

U Atini osnovan Međunarodni komitet Nikola Tesla, za predsednika izabran Bogoljub Karić

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Atini osnovan Međunarodni komitet Nikola Tesla, za predsednika izabran Bogoljub Karić

Foto: Fondacija Braća Karić, arhiva

ATINA - Fondacija Braća Karić inicirala je osnivanje Međunarodnog komiteta Nikola Tesla, koji će raditi na promociji naprednih naučnih, mirovnih i humanitarnih ideja u svetu, a za predsednika je izabran Bogoljub Karić.

Počasni predsednik Svetskog filozofskog foruma Džefri Levet, dobitnik međunarodne nagrade za mir "Gusi" i izvršni direktor Evroazijskih mostova za mir predložio je, na skupu u Atini, da ta organizacija podrži osnivanje Međunarodnog komiteta Nikola Tesla i da njegov predsednik bude osnovač Bogoljub Karić, saopštila je Fondacija Braća Karić.

U Nacionalnoj akademiji Grčke, od 6. do 8. novembra, održan je svetski simpozijum u organizaciji Centralnog grčkog aneksa Svetskog filozofskog foruma (VFP), Unije za kulturu i razvoj (ENPAN) i Međunarodnog društva grčkih pisaca uz podršku OPANDA, kojoj su prisustvovali najugledniji akademici, profesori i intelektualci koji se bave savremenom filozofskom mišlju.

Profesor Levet je govorio na temu pod nazivom "Drevne suze, moderni strahovi i filozofska mudrost".

Kako je navedeno, njegov rad je, između ostalog, razjasnio karakteristike klasične filozofije i poseban doprinos Nikole Tesle svetskoj filozofskoj i naučnoj baštini, kao i razmatranja o nasleđu Nikole Tesle i njegovom oličenju u našem vremenu.

Levet je na skupu istakao da je Tesla promenio svet svojim ogromnim talentom i u raspravi inspirisanoj likom i delom Nikole Tesle zaključeno je da je potrebno intenzivno raditi na daljem proučavanju dela Nikole Tesle i razradi njegovih ideja i razmišljanja u interesu budućnosti čovečanstva.

Predstavnici Fondacije Braća Karić zatim su predstavili svoju inicijativu za osnivanje Međunarodnog komiteta Nikola Tesla, koji bi radio na promociji naprednih naučnih, mirovnih i humanitarnih ideja u svim zemljama sveta.

"Profesor Džefri Levet je predložio da Svetski filozofski forum prihvati i podrži osnivanje Međunarodnog komiteta Nikola Tesla i da njegov predsednik bude Bogoljub Karić kao veliki mirotvorac, preduzetnik, privrednik, prosvetitelj i humanista i osnivač", navodi se u saopštenju.

Levet je dodao da je Bogoljub Karić stvorio međunarodno priznate uslove za efikasan način promovisanja svojih ideja etničkog pomirenja i mira.

Tom prilikom, kako navodi Fondacija Braća Karić, za počasnog predsednika komiteta izabran je Ilon Mask, a Svetski filozofski forum prihvatio je ove predloge i ugradio ih u Odluke 14. simpozijuma.

Tokom trodnevnog rada foruma debatovali su učesnici iz Grčke, Velike Britanije, SAD, Kanade, Japana, Kine, Nemačke, Bugarske, Švajcarske, Srbije, Nigerije, Ugande, Filipina i Indonezije.

Ovogodišnji 14. Dijalektički simpozijum Svetskog filozofskog foruma održan je pod nazivom "Najbolje filozofske ideje koje treba da obrazuju, konsoliduju i ujedine čovečanstvo".