21. jun 2024 13:57

Hrvatska elektroprivreda: Nestanak struje u Hrvatskoj izazvao međunarodni poremećaj u snabdevanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hrvatska elektroprivreda: Nestanak struje u Hrvatskoj izazvao međunarodni poremećaj u snabdevanju

Foto: Shutterstock.com/urbans, ilustracija

ZAGREB - Prekid snabdevanja električnom energijom u delovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, navodi se u saopštenju Hrvatske elektro privrede (HEP).

Hrvatski operater prenosnog sistema (HOPS) vrši analizu sa operaterima sustava susednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida snabdevanja strujom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati distribuciju električne energije građanima Hrvatske u što kraćem roku, prenosi Index.hr.

Što se tiče distribucijske mreže, HEP je saopštio da na mreži nema oštećenja.

Veći deo Dalmacije danas je oko 12:25 sati ostalo bez struje, javili su hrvatski mediji.

Bez struje su ostali Split, Omiš, Makarska, Kaštela, Solin, Zadar, Starigrad Paklenica i druga mesta, prenosi index.hr dok drugi mediji javljaju da cela Dalmacija nema struju.

U međuvremenu u Splitu se vratila struja.

U Hrvatskoj su danas tropske temperature, očekuje se vrhunac toplotnog talasa a još juče su zabeležene rekordne temperature za ovo doba godine.

Dalmatinski portal prenosi da je do nestanka struje došlo zbog pada sistema u Crnoj Gori, zbog čega su lančano bez električne energije ostali Dalmacija, Crna Gora i Albanija.

Gotovo celo područje Crne Gore bilo je bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postupno uključenje, piše crnogorski list Pobjeda.

U kratkom saopštenju Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) navodi se da je problem bio kvar na crnogorskog elektrodistribucijskoj mreži.

Kako saznaju Vijesti, od gradova u Crnoj Gori struju su sve vreme imali samo Pljevlja i Žabljak.

Struja je nestala i u većem delu Bosne i Hercegovine i Albanije, a Indeks ocenjuje i da se nikada do sada nije dogodilo da dođe do raspada elektroenergetskog sistema kroz tri države.

Hina navodi i da trenutno dispečeri užurbano razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi šta se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država ne može da se izoluje po pitanju snabdevanja strujom, s obzirom na to da su svi povezani dalekovodima.

Dodaje se i da uzrok još nije poznat, zasad se spekuliše da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja kao i da je sistem u jednom trenutku oboren.