13. avgust 2024 11:54

Jedna osoba poginula u požarima u predgrađu Atine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jedna osoba poginula u požarima u predgrađu Atine

Foto: AP Photo/Aggelos Barai

ATINA - Jedna osoba poginula je u požarima koji su buknuli u predgrađu Atine, a njeno ugljenisano telo pronašli su vatrogasci u jednoj radnji, objavio je danas Katimerini.

Veruje se da se radi o ženskoj osobi, kao i da se radi o zaposlenoj u prodavnici čiji nestanak je prijavljen, rekao je izvor iz vatrogasne službe za Bi-Bi-Si (BBC).

Usporavanje vetra i rad na gašenju požara pomogli su da se smanji njegov intenzitet, saopštile su vlasti, preneo je Rojters.

Vatreni džepovi gore u severnom delu Atine, ali žestoki požari, koji su buktali juče su utihnuli i gust dim koji je prekrivao centar Atine se uglavnom podigao.

"Ne postoji požarno žarište, već više raštrkanih požara", rekao je ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias u izjavi, koju je prenosila televizija.

Očekuje se, međutim, da će se oluja ponovo pojačati kasnije danas, a zemlja ostati pod visokim rizikom od izbijanja požara do četvrtka, uz jak vetar i prognozirane temperature do 40 stepeni Celzijusa.

Hiljade ljudi evakuisano je juče nakon što su vatrogasci upozorili da su zbog požara ugrožene kuće, preduzeća i škole.

Portparol vatrogasne službe pukovnik Vasilios Vatrakojanis naveo je juče u saopštenju da vremenski uslovi otežavaju rad u gašenju vatre.

On je dodao da će upozorenja na opasnost od požara trajati cele nedelje.

Više od 700 vatrogasaca, 199 vatrogasnih vozila i 35 kanadera učestvovalo je u gašenju požara koji je prvi put izbio u nedelju popodne na Atici oko 35 kilometara severno od Atine.

Zvaničnici su rekli da su požari juče izbili na 40 različitih lokacija.

Grčka nacionalna opservatorija saopštila je da su satelitski snimci pokazali da je do podneva požar već zahvatio oko 100.000 hektara zemlje.

Evropske zemlje najavile su pomoć Grčkoj.

Srbija je poslala Grčkoj jedan helikopter, a Italija dva aviona, rekao je pukovnik Vatrakojanis.

Španija, Češka i Rumunija šalju dodatna vozila i osoblje.

Susedna Turska se takođe sprema da pošalje dva aviona i helikopter, rekao je turski ministar spoljnih poslova Oncu Kečeli.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je na Iksu da će EU "biti uz Grčku dok se bori sa razornim požarima".

Prema tvrdnjama stručnjaka, Grčka je doživela najtopliji jun i jul u istoriji.