25. jun 2024 14:17

Otac Mate Rimca u drugostepenom postupku osuđen na tri godine bezuslovnog zatvora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otac Mate Rimca u drugostepenom postupku osuđen na tri godine bezuslovnog zatvora

Foto: Shutterstock.com/BortN66, ilustracija

ZAGREB - Županijski sud u Splitu je, kao sud drugog stepena, potvrdio prvostepenu presudu Opštinskog suda u Požegi prema kojoj je Ivan Rimac (62), otac vlasnika poznate automobilske kompanije Mate Rimca, zbog dve zlouporabe poverenja u privrednom poslovanju, osuđen je na tri godine bezuslovnog zatvora.

Splitski sud je potvrdio prvostepenu presudu Opštinskog suda u Požegi prema kojoj je Rimac zbog dve zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju, osuđen na tri godine bezuslavnog zatvora i obavezujuće plaćanje 663,61 evro paušalnog troška.

Na požeškom sudu je postupak protiv Rimca starijeg, po optužnici podignutoj 2013., trajao nepuna dva meseca od 20. avgusta do 24. oktobra prošle godine i to nakon što je na taj sud spis delegiran iz Slavonskog Broda.

A s obzirom na odluku višeg suda, Rimčeva odbrana i dalje ne posustaje pa su podneli, kako je za zagrebački Jutarnji list potvrđeno na požeškom sudu, zahtev za vanrednim preispitivanjem pravosnažne presude.

Rimac je, navodi su, 14. oktobra 2002. prodao 15.208 kvadrata zemljišta Slavonije DI svojoj kompaniji za 529.842 evra, da bi samo dva dana posle njegov partner u kompaniji Rim i Zov to zemljište preprodao Alastoru za 948.670 eva. Sud smatra da je Rimac ciljano prodao zemljište ispod cene, znajući da je njegov partner već bio dogovorio prodaju.

Na isti je način usledila još jedna, izdašnija trgovina zemljištem. U obe trgovine Slavonija DI je izgubila, a kompanija Rim i Zov dobila više od 1,5 miliona evra.

Nakon što se "ispucaju" svi pravni lekovi i ako DORH odbaci poslednji zahtev odbrane te opstane trogodišnja zatvorska kazna, prvi idući korak će napraviti nadležni sudija izvršenja zatvorske kazne koji će pozvati Rimca određenog datuma da se javi na Odeljenje dijagnostike u Zatvor Zagreb.

Međutim, poznavajući Rimčeve (ne)prilike s obzirom na to da je neko vreme pravosuđu dostavljao opsežnu medicinsku dokumentaciju prema kojoj je teško bolestan pa je predlagao ukidanje mera opreza i odobrenje za odlazak u BiH na zakazane specijalističke preglede, za pretpostaviti je da će Rimac, kao i mnogi osuđenici u takvim slučajevima, odgađati godinama odlazak iza rešetaka jer zdravlje dolazi ispred svega.

A, da li je Rimac stariji već u BiH još nije poznato. Novinari Jutarnjeg lista su ga pozivali na njegov mobilni telefon, ali se javila druga osoba koja je obećala da će Rimcu preneti poruku ako je voljan da se oglasi za medije.