1. jul 2024 10:10

Odloženo suđenje Dušku Kneževiću i u slučajevima Kaspia I i II

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odloženo suđenje Dušku Kneževiću i u slučajevima Kaspia I i II

Foto: shutterstock.com/Mehaniq, ilustracija

PODGORICA - Nakon što je prošle sedmice odloženo suđenje predsedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću u predmetu "Aerodromi" iz zdravstvenih razloga, na zahtev njegovih advokata danas je iz istih razloga odloženo i suđenje u slučajevima "Kaspia I" i "Kaspia II".

Advokat Dražen Medojević je rekao sudu da nemaju uslove da adekvatno pripreme odbranu zbog zdravstvenog stanja Kneževića i da on ima još dokaza koji su u kompijuteru i koji mu nisu sada dostupni.

Knežević je sudu kazao da je on politički slučaj, jer nije hteo lažno da svedoči u predmetu "državni udar" iz 2016. godine.

Knežević je sudiji Amiru Đokaju uručio izveštaj zatvorskog lekara, koji potvrđuje njegov medicinski nalaz od 28. juna, a u kojem je navedeno da je pod terapijom koja mu, između ostalog, utiče na koncentraciju.

Advokat Medojević je predložio odlaganje ročišta na duži period, što je sud uvažio i naredno suđenje zakazao za 12. septembar.

Knežević se i danas žalio na uslove u zatvoru i naveo, između ostalog, da ima i klaustrofobiju, preneli su podgorički mediji.

Kaspia I i Kaspia II su optužnice iz 2019. One se odnose na zloupotrebu službenog položaja. Knežević, prema navodima pomenutih optužnica, nije vratio 12,5 miliona evra kompaniji iz Azerbejdžana "Kaspia property holdings" koja je tim novcem kupila njegov hotel "Princes s" u Baru. Tužilaštvo navodi da je za taj posao njegova Atlas banka izdala garanciju, koju su Azerbejdžanci aktivirali i tražili povrat novca kada je kupovina hotela propala. Istraga je utvrdila da nije postupio po presudi Apelacionog suda koji je, naložio Atlas banci da vrati 15 miliona evra sa kamatama Azerbejdžancima.

 Inače, Duško Knežević, koji je krajem aprila izručen Podgorici iz Velike Britanije, čiji je takođe državljanin, saslušan 30. aprila u Višem sudu, koji je potvrdio njegov ostanak u pritvoru.

Kneževićevi advokati saopštili su ranije da su podneli tužbu Radnoj grupi UN, zbog, kako navode, neosnovanog držanja njihovog branjenika u pritvoru.