16. jul 2024 14:21

Kusturica: Fobija od Srba je vrsta besa koji se postepeno pretvara u mržnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kusturica: Fobija od Srba je vrsta besa koji se postepeno pretvara u mržnju

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BANJALUKA - Poznati srpski i svetski reditelj Emir Kusturica izjavio je da je fobija od Srba, koja se stvara, jedna vrsta besa koji se postepeno pretvara u mržnju.

Prema njegovim rečima, to je mereno idejom da, u kojoj meri mrziš Srbe, u toj mjeri imaš i dovoljno materijala u svom nacionu da stvoriš bolje uslove za život.

Kusturica je naveo da su Srbi u toj paraleli predstavljeni kao "mali Rusi na Balkanu, mali Rusi u Evropi".

Ocenio je da je rat unosno preduzeće, te da je čvrsto uveren, po svim podacima koje ima, da je rat u regionu bio uvezen i da je on samo konsekvenca pada Berlinskog zida.

Kusturica kaže da se nagomilane mržnje u narodima izražavaju upravo kad neko sa strane potpali tu vatru, te da se ratovi svako malo javljaju kao požari.

Istakao je da je ovaj poslednji rat u regionu napravio čudnu inverziju, jer svi koji su bili Јugosloveni optuživani su za velikosrpstvo, a sad su svi oni koji se zalažu za Srbiju, gori od tog velikosrpstva.

"I svi su profitirali, svi su dobili i države i jezike sa tim što oni, naravno, imaju institucije koje tvrde da je to uvek postojalo, a nije, to se zna", naveo je Kusturica.

Da su, ističe, svetom vladali i da vladaju na najgori način, koriste laž i negiraju realnost kao neku opštu istinu koja je beskrajno glupa, a u stvari uz kontinuirani progres vezuju neku svoju istinu koja je u prošlom veku bila filozofski pokret pozitivizma, pa se to tako zvalo pozitivistički istina.

"A to je danas čista laž, jer tu se danas u stvari radi o izbeglicama, o svim onima koji su znali šta su te evropske vrednosti i koji su platili cenu za te evropske vrednosti, uključujući i Rusiju, koja je upala u to zato jer je htela da odbrani svoju kulturu", kazao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, i danas je tamo rat koji svi koriste da oduvaju Rusiju, a uopšte ne shvataju da to nije moguće.

"Kao što su devedesetih hteli da oduvaju nas i tad smo mi shvatili da je sa Srbima ta igra nemoguća", naveo je Kustura i istakao da su njega definisali pravda i osećaj pripadnosti svojoj kulturi, što nije bilo uvek uputno, posebno ne u fazi rata tih devedesetih koji je iza nas više od 35 godina i nikako da se završi taj rat i mržnja u ljudima.

"Mene je Bog operisao od tog ružnog osećanja... a možda zbog toga što sam artikulisao tu ideju tla koje je bilo kako su ga zvali ni Istok ni Zapad, ili Drina koja je delila", naveo je Kusturica, prenela je Srna.