26. avgust 2024 19:46

Milorad Dodik: Organizovana hajka federalnih medija protiv lidera Srbije i RS izraz je nemoći

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik: Organizovana hajka federalnih medija protiv lidera Srbije i RS izraz je nemoći

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je organizovana hajka koju vode pojedini federalni mediji BiH protiv srpskih predstavnika iz Srbije i Srpske izraz nemoći njihovih nalogodavaca.

Dodik je rekao u intervjuu za Srnu da će se zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem angažovati da jedinstvo srpskog naroda bude još vidljivije.

"Srbija je danas jaka i moćna, i pruža podršku i BiH, ali Bošnjaci zbog svoje mržnje nisu u stanju da to vide i tako pokazuju svu svoju ostrašćenost... Posebno je važno da će na sve podvale i podmetanja o Srpskoj biti i reakcija iz Srbije. To su sve rezultatati naših zajedničkih aktivnosti i deo ciljeva koje planiramo realizovati", naveo je Dodik.

Odnosi Srpske i Srbije su najbolji do sada i to je ono što smeta pojedinim portalima koji promovišu Stranku demokratske akcije (SDA), rekao je Dodik na pitanje da prokomentariše organizovanu hajku koju vode federalni mediji protiv Srpske i Srbije, odnosno srpskih lidera Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

Dodik je rekao da srpski narod nikada nije bio ujedinjen kao sada, ističući da je ponosan što pripada generaciji političara koja je tome doprinela.

"Zajedno sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem uradiću da to jedinstvo srpskog naroda bude još vidljivije...Ta hajka se održava kroz medije gde se nastoji stvoriti slika o tome da je problem onaj ko nudi pomoć i ko poštuje međunarodno pravo i međunarodne sporazume", istakao je Dodik.

On je ukazao da Bošnjaci moraju da shvate da ta "politika licemerja i mržnje" nikome ne donosi ništa dobro i da se okrenu evropskom putu, kojeg nema, kako je rekao, bez saradnje sa Srbijom i drugim zemljama u regionu.

"Mržnjom usmerenom prema Srbiji i stalnim napadima na sve što je srpsko, oni negiraju evropske integracije", konstatovao je Dodik.

Komentarišući izjavu direktora Kancelarije Vlade Srbije za javnu i kulturnu diplomatiju Arnoa Gujona da će medijski timovi koje će do kraja godine formirati Srbija kako bi reagovali na lažne vesti u toj zemlji, reagovati i na laži o Republici Srpskoj, Dodik je pozdravio tu odluku, naglasivši da su Srbi danas, kao i godinama ranije izloženi stalnim napadima i antisrpskoj propagandi.

"Republika Srbija i Republika Srpska danas mogu da daju odgovore na te napade i bitno je da se učini sve da se dezinformacije zaustave, da se naš glas i naš stav čuju. Posebno je važno da će na sve podvale i podmetanja o Srpskoj biti i reakcija iz Srbije. To su sve rezultatati naših zajedničkih aktivnosti i deo ciljeva koje planiramo realizovati", istakao je još jednom Dodik.

Na pitanje da prokomentariše izjavu ministra transporta i komunikacija u Savetu ministara BiH Edina Forte koji je rekao da BiH treba svim silama gurati u EU, Dodik je ocenio da je dobro čuti da ima volje među Bošnjacima da nastave evropski put, ali da se, dok god napadaju Srpsku ne može verovati u ozbiljnost njihovih namera da se ubrza proces ka EU.

Na pitanje da prokomentariše pisanje federalnih medija da je u članku enciklopedije Britanika umesto reči "genocid" korišćen termin masakr u kontekstu događaja u Srebrenici 1995. godine, što je izazvalo niz reagovanja iz bošnjačkog političkog kruga i udruženja porodica nastaradlih, Dodik je odgovorio da je to dokaz više da rezolucija o Srebrenici, koja je nastala jednostranom akcijom Bošnjaka i čiji je cilj bio da etiketira Srbe kao genocidne, nije postigla efekat koji su Bošnjaci želeli, kao i da je veći deo sveta shvatio o čemu je reč.

Dodik je rekao da zbog toga ne čudi objava enciklopedije Britanika o Srebrenici koja je razbesnila Sarajevo, napominjući da je već krenula organizovana hajka Bošnjaka i slanje pisama kojim pokušavaju da vrše pritisak i plasiraju nove neistine.

"Činjenice su da se u Srebrenici desio zločin i da nije bilo nikakvog genocida i to veliki deo sveta zna i razume. To je i ono što su potvrdila neka od najznačajnijih imena u oblasti istraživanja holokausta. Jasno je da mnogima odgovara da Srbi budu predstavljeni kao zločinci i da nas takvim predstavaljaju baš oni koji su nad Srbima počinili genocid, ali ni njihova laž ne može da traje večno", istakao je Dodik.