3. septembar 2024 10:12

Filip Ivanović: Realno je očekivati da će Crna Gora 2028. postati članica EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Filip Ivanović: Realno je očekivati da će Crna Gora 2028. postati članica EU

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

PODGORICA - Potpredsednik Vlade Crne Gore za spoljne i evropske poslove Filip Ivanović smatra realnim za očekivati da će, uz nastavak snažne posvećenosti i Podgorice i Brisela, Crna Gora 2028. godine postati članica Evropske unije.

Ivanović je to rekao na 19. strateškom forumu koji se održava u Bledu, gde je na marginama skupa razgovarao sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom, specijalnim izaslanicima Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Andrejom Frangešom i lordom Stjuartom Pičom, kao i sa predstavnicima Atlanskog saveta iz Vašingtona.

Tokom razgovora, dodaje se, Ivanović je podsetio sagovornike da je Crna Gora prva država koja je ispunila prelazna merila u ključnim pregovaračkim poglavljima, kao i da će do kraja ove godine zatvoriti nekoliko poglavlja, a da je plan Vlade da se do početka 2027. zatvore sva poglavlja.

“Ukoliko to bude učinjeno, uz nastavak snažne posvećenosti i Podgorice i Brisela, realistično je očekivati da će Crna Gora 2028. godine postati članica EU”, kazao je Ivanović.

U razgovoru sa Kristijanom Šmitom, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, Ivanović je istakao značaj poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ocenio da je stabilna i prosperitetna BiH preduslov za ostvarivanje napretka celog regiona, apostrofirajući važnost odluke EU o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Šmit ga je, dodaje se, informisao o aktuelnim dešavanjima u toj zemlji, naglasivši potrebu za postizanjem unutrašnjeg konsenzusa.

Ivanović je tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, lordom Stjuartom Pičom, poručio da Crna Gora smatra Ujedinjeno Kraljevstvo za jednog od najbližih partnera s kojim želi da produbi međudržavne veze, kao i da posebno ceni doprinos britanskih partnera u sprovođenju demokratskih i strukturnih reformi u Crnoj Gori. Lord Pič je, navodi se, ocenio da je za Crnu Goru važno da zadrži momentum napretka i da je njegova zemlja snažno posvećena prosperitetu Crne Gore, potvrđujući da je takav stav zauzela i nova britanska administracija.

U razgovoru s izaslanikom Frangešom, Ivanović je zahvalio na angažmanu Slovenije na polju proširenja Evropske unije i informisao sagovornika o daljoj dinamici evropske integracije. Frangeš je, dodaju, naglasio da veruje da Crna Gora može biti uspešna evropska priča i ponovio spremnost Slovenije da nastavi da podržava crnogorsku Vladu na političkom i ekspertskom planu.

Tokom razgovora sa Jernom Flekom, direktorom u Evropskom centru Atlanskog saveta, Ivanović je kazao da Crna Gora veoma ceni strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i da želi da radi na njegovom unapređenju.

“S tim u vezi, informisao je sagovornika o dinamici ekonomskog dijaloga između dve države što predstavlja još jedan dokaz dobrih odnosa. Flek je preno Ivanoviću uveravanja da će njegova organizacija uložiti napore da Zapadni Balkan ostane na vašingtonskoj agendi i da će nastaviti da promoviše potencijal regiona koji je neupitan, naglašavajući pri tome Crnu Goru kao uspešnu priču”, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore dostavljenom medijima.