6. oktobar 2024 20:13

Zatvorena biračka mesta na lokalnim izborima u BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zatvorena biračka mesta na lokalnim izborima u BiH

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ Dobrila Abazović

BANJALUKA/SARAJEVO - Biračka mesta na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini zatvorena su večeras u 19 časova.

Izlaznost na izborima do 15.00 časova iznosila je 34,98 odsto od ukupno registrovanih birača, što je u rangu prethodnog izbornog ciklusa prije dve godine, kada je izlaznost bila 35 odsto, javlja Srna.

Današnji izbori osmi su od proglašenja nezavisnosti 1992. i na njima se biraju načelnici opština i gradonačelnici gradova, kao i opštinska i gradska veća i skupštine u 143 lokalne zajednice - 111 opština, 32 grada i Brčko Distrikt, koji je posebna administrativna jedinica.

Ukupan broj birača upisanih u birački spisak BiH je 3,4 miliona.  

SNSD: Možemo proglasiti pobedu u Laktašina, Istočnom Novom Sarajevu i Trnovu

Portparol SNSD Radovan Kovačević izjavio je večeras da ta stranka može da proglasi pobede na lokalnim izborima u Laktašima, Istočnom Novom Sarajevu i Trnovu, gde, kako je rekao, kandidati za načelnike i gradonačelnike iz te stranke nis imali protivkandidate.

''Imamo određene podatke da naš kandidat u Prijedoru ubedljivo vodi, kao i u Pelagićevu i Novom Gradu'', rekao je Kovačević, prenosi RTRS.

Kovačević je ocenio da je Republika Srpska ''još jednom pokazala da je stabilno demokratsko društvo'' u kojem se izborni proces odvija ''sasvim normalno''.

''Želim da se zahvalim svim građanima što su dali svoj doprinos u demokratskim izborima u Republici Srpskoj'', rekao je on.

Današnji lokalni izbori u Bosni i Hercegovini osmi su od proglašenja nezavisnosti 1992. i na njima se biraju načelnici opština i gradonačelnici gradova, kao i opštinska i gradska veća i skupštine u 143 lokalne zajednice - 111 opština, 32 grada i Brčko Distrikt, koji je posebna administrativna jedinica.

Izbori u BiH: U Republici Srpskoj najveća izlaznost u Petrovcu/Drniću, najmanja u Prijedoru

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se održavaju lokalni izbori na kojima pravo glasa ima 3.400.204 registrovana birača. Birališta su otvorena od 7 do 19 časova, objavila je RTRS.

Najveća izlaznost od ukupnog broja birača do 11 časova u Republici Srpskoj je u opštini Petrovac/Drinić, dok je najmanja u gradu Prijedoru.

Tako je u opštini Petrovac/Drinić do 11 časova izlaznost iznosila 29,56 od ukupnog broja registrovanih birača, prenele su Nezavisne novine. Sledi Gacko u kojem je pravo glasa ostvarilo 28,5 odsto birača do 11 časova. Nakon Gacka, najveća izlaznost od ukupnog broja birača zabeležena je u Novom Goraždu gde je izašlo 28 odsto ukupnog broja birača, sledi Ugljevik (26,24 odsto), Jezero (24,6), pa Bileća sa 23,9 odsto od ukupnog broja birača.

S druge strane, do 11 časova je najmanja izlaznost od ukupnog broja birača u Prijedoru gde je pravo glasa ostvarilo 10,63 odsto birača. U Prnjavoru je glasalo do 11 časova 13,75 odsto ukupnog broja birača, dok je u Derventi 13,83 odsto. U Gradišci je do 11 časova glasalo 14,76 odsto od ukupnog broja birača.

Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu do 15 časova glasalo je 51,53 odsto birača koji su se prijavili za glasanje na lokalnim izborima u BiH, rekao je Srni predsednik biračkog odbora Oliver Mićić. 

Nepravilnosti u Istočnom Starom Gradu, glasa se na automobilima

Brojne nepravilnosti na biračkim mestima u Istočnom Starom Gradu prijavljene su Policijskoj upravi Istočno Sarajevo kao i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Iz PU Istočno Sarajevo su se već oglasili rekavši da je jedna osoba sankcionisana zbog krivičnog dela Ugrožavanje bezbednosti fizičkom pretnjom, preneo je RTRS.

"Policijski službenici su sankcionisali lice S. J. iz Istočnog Starog Grada zbog počinjenog prekršaja Zakona o javnom redu i miru. Lice je prijavljeno da je u 07.30 časova na biračkom mestu u Hreši uputilo pretnje članu biračkog odbora", saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Prema dostupnim informacijama, piše ATV, na biračkom mestu Hreša je član biračkog odbora prišao glasaču i nagovarao ga kako da glasa, pa je uputio pretnje drugom članu biračkog odbora, govoreći "nabiću vam na glavu glasačku kutiju".

Na istom biračkom mestu nedostaje glasačkih listića. Osim toga, pojedini građani glasaju izvan biračkog mesta, odnosno, glasa se na automobilima. Ovi incidenti su zabeleženi na biračkim mestima Bulozi i Vučija Luka. 

U BiH se održavaju lokalni izbori, zbog poplava glasanje odloženo u pet opština

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori, a biračka mesta su otvorena jutros od 7 sati u celoj zemlji osim u pet opština koje su najteže pogođene katastrofalnim poplavama - Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici.

Centralna izborna komisija BiH donela je jutros odluku da održavanje izbora odloži i na području cele Fojnice, nakon što je juče, zbog katastrofalnih poplava, odložila izbore u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Kreševu.

Glasanje se za sada odvija bez većih problema, javljaju mediji u Federaciji BiH.

U toku je i izborna tišina, do zatvaranja birališta u 19 sati.

CIK BIH: Odlažu se izbori i u celoj Fojnici

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine jutros je donela odluku da se zbog katastrofalnih poplava lokalni izbori odlože i na svim biračkim mestima u osnovnoj izbornoj jedinici Fojnica.

CIK BiH odlučila je prethodno da izbore odloži u četiri opštine FBiH - Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i na tri biračka mesta u Fojnici.

S obzirom na to da je Opštinska izborna komisija Fojnica bila obaveštena da će navedena odluka biti razmatrana na jutrošnjoj sednici CIK-a BiH, data im je instrukcija da sačekaju sa otvaranjem biračkih mesta kako bi se sav izborni materijal bez kompromitovanja ponovo uz pratnju policije vratio opštinskoj izbornoj komisiji, uz ustaljenu proceduru primopredaje materijala, saopšteno je iz CIK-a BiH, a prenosi Dnevni avaz.

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori, osmi od proglašenja nezavisnosti 1992. godine, na kojima se biraju načelnici opština i gradonačelnici gradova, kao i opštinska i gradska veća i skupštine.