23. mart 2023 14:13

Berbok i Osmani: Severna Makedonija preduzela važne korake na putu ka EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Berbok i Osmani: Severna Makedonija preduzela važne korake na putu ka EU

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

SKOPLJE - Ako ne želite da svi mladi ljudi idu u Evropu, onda treba da dovedete Evropu ovde, izjavila je danas šefica nemačke diplomatije Analena Berbok na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem.

Berbok je izrazila priznanje Severnoj Makedoniji zato što je "dosledno išla evropskim putem" i učinila velike ustupke i kompromise, počev od promene imena zemlje, do postizanja dogovora o promeni Ustava prošlog leta, prenosi makedonski portal Libertas.

Prema njenim rečima, zato je veoma važno "u ovakvim trenucima kada je sopstveni identitet u pitanju ne voditi crno-bele debate, već drugačije govoriti u politici".

"Bilo je važno i značajno što ste utrli ovaj put, posebno u vezi sa posebnim izazovima", poručila je Berbok.

Osmani je, sa svoje strane, istakao da nemačka ministarka dolazi u ključnom periodu za zemlju, kada Severna Makedonija ove godine predsedava OEBS-om, što govori, kako je istakao, o novoj regionalnoj poziciji zemlje.

"Nemačka nastavlja da bude jedan od najjačih partnera evropskih integracija regiona i u tom kontekstu želim da se zahvalim na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju i naša zemlja dobija", rekao je Osmani.

Prema njegovim rečima, 2030. je ambiciozan, ali ostvariv cilj za EU ​​integracije svih zemalja Zapadnog Balkana.

"Severna Makedonija je preuzela obaveze koje mora da ispuni, a pregovori sa EU za članstvo moraju da se nastave. Ovog puta zavisi samo od nas. Unija ne integriše Vladu, već celu državu, zajedno sa opozicijom, i svako od nas treba da snosi odgovornost za ovaj proces i tu računamo na podršku naših evropskih prijatelja, istakao je Osmani.

Nemačka je, dodao je Osmani, trgovinski partner broj jedan, sa kojom Severna Makedonija ima najveću trgovinsku razmenu.

"Prošle godine je dostigao preko pet milijardi evra i nastavlja da raste, a najveće strane investicije stižu iz Nemačke u zemlju sa preko 200 nemačkih kompanija prisutnih na našem tržištu. Otuda želimo da ovu saradnju krunišemo stvaranjem strateškog partnerstva između dve zemlje, istakao je Osmani.