3. april 2023 10:27

Austrijski i nemački mediji o Milatoviću i mogućem uticaju Srbije, ali i Rusije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Austrijski i nemački mediji o Milatoviću i mogućem uticaju Srbije, ali i Rusije

Foto: AP Photo/Risto Bozovic/Risto Bozovic

BEČ/BERLIN - Austrijski i nemački mediji s paznjom su ispratili, kako kažu, "uzbudljivu predsedničku utakmicu u Crnoj Gori" i pobedu kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića nad protivkandidatom, odlazećim šefom države i liderom DPS Milom Đukanovićem, a austrijski Standard piše da je politička linija novog predsednika nejasna.

"Njegova partija Evropa sada, koja promoviše populističke teme kao što su povećanje plata i veći prosperitet, osnovana je tek prošle godine. Milatović je rekao da će on biti političar koji će Crnu Goru uvesti u EU. Ali malo se zna o njegovim geopolitičkim namerama. Ne samo u Crnoj Gori, već i u EU i SAD, prozapadne snage su zabrinute da bi Crna Gora pod Milatovićem mogla da dođe pod pojačan uticaj Srbije, ali indirektno i Kremlja."

Navodeći da se oko trećine građana Crne Gore izjašnjavaju kao Srbi, autorka Adelhajd Velfl piše da "Milatović nikada nije zauzeo jasan stav o osetljivim pitanjima, a to su odnos prema Srbiji i Rusiji i ulozi Srpske pravoslavne crkve", prenosi Dojče vele (DW).

Regionalni mediji o izbornoj pobedi Jakova Milatovića

Mediji u regionu s pažnjom su ispratili drugi izborni krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori i ubeđivu pobedu kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića nad protivkandidatom, odlazećim šefom države Milom Đukanovićem, sa fokusom na ključne poruke pobednika i slavlje, koje je potom usledilo na ulicama svih gradova.

Hina prenosi atmosferu u izbornom štabu pobednika Milatovića, gde su njegove pristalice uvikivale "Milo, lopove", i "Dritane, hapsi". 

Od važnijih poruka Milatovića prenose da je najavio "zbogom korupciji i kriminalu" i "dobroveče jednoj bogatijoj, uspešnoj, evropskoj Crnoj Gori",  da iz Crne Gore više neće ići trzavice prema susedima i zemljama Zapadnog Balkana, te da Crna Gora želi evropski Zapadi Balkan.