5. maj 2023 11:19

Nebojša Medojević: Seme zla posejano 90-tih naišlo na pogodno tlo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Medojević: Seme zla posejano 90-tih naišlo na pogodno tlo

Foto: Tanjug TV, arhiva

PODGORICA - Otrovno drvo kriminalizacije društva i glorifikacije kriminala i nasilja je počelo da daje svoje otrovne plodove, ocenio je predsednik PzP-a Nebojša Medojević i istakao da je seme zla posejano 90-ih naišlo na pogodno tlo u zemljama koje su prošle kroz ratne užase i napravile perverzne tranzicije iz komunizma u sistem zasnovan na kriminalu i korupciji.

"Dugotrajna haotična tranizicija je stvorila vakuum između dva sistema i tu prazninu popunio je jedan bolesni kvazisistem koji je razorio pozitivni sistem vrednosti i uspostavio novi zasnovan na profitu, lažima, nemoralu, korupciji, nasilju, siromaštvu. Porodica, poštenje, znanje, rad, poštovanje zakona postali su nepoželjni i opterećujući na putu ka uspehu na društvenoj lestvici", naveo je Medojević u saopštenju.

Istakao je da su kriminalci, korumpirani policajci, lopovi na državnim funkcijama, prostitutke, lažovi postali novi uzori našoj deci.

"Ovo sve predugo traje i rastu generacije i generacije dece na rijaliti programima, nasilju, brzim zaradama od kriminala, lažnom sjaju i luksuzu. Porodice se raspadaju, deca idu u kriminal i prihvataju nasilje kao poželjan metod probijanja kroz život i rešavanja problema. Bezbednost građana i države postaje goruće pitanje i sistemi bezbednosti se moraju prilagođavati novim izazovima koje sa sobom donose društvene mreže i nove tehnologije. Od obezbeđenja škola, sudova, javnih prostora, lične bezbednosne kulture svakog građanina, sistema ranog otkrivanja i upozoravanja, civilne zaštite, pa do borbe protiv sajber terorizma i novih vidova kriminaliteta", naveo je Medojević i istakao:

"Koreni ovog zla su duboki. Trebaće dosta muke da se sistem vrati u normalu. Suočavamo se sa domaćim terorizmom i neophodna je sveobuhvatna borba celokupnog društva i korenite radikalne reforme sistema bezbednosti, krivično-pravnog zakonodavstva, sudske prakse, uz podizanje svesti o pravim vrednostima koje treba uporno promovisati i propagirati".

Ideje koje su se decenijama slale sa Ekonomskog fakulteta i UDG da je jedino merilo uspeha profit i da su sva sredstva dopuštena u ostvarivanju tog cilja treba, poručio je, odmah i u celosti odbaciti i početi sa promocijom pravih vrednosti koje su zasnovane na humanim civilizacijskim tekovinama.

"Ovako više ne ide", zaključio je Medojević u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.