2. jun 2023 11:35

Orban: Većina Evropljana ne podržava rat, uskoro će prihvatiti stav Mađarske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orban: Većina Evropljana ne podržava rat, uskoro će prihvatiti stav Mađarske

Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

BUDIMPEŠTA - Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da većina Evropljana ne podržava rat, kao i da se bliži vreme kada će Evropa prihvatiti stav Budimpešte koja se zalaže za mir.

"Većina Evropljana ne podržava rat. Možda moralno podržavaju Ukrajinu, pošto je Ukrajina napadnuta i Rusija je agresor, i žele pravdu, ali su podeljeni oko pitanja šta bi trebalo da bude urađeno i šta se može preduzeti", rekao je Orban u intervjuu za radio stanicu Košut.

Istakao je da je Mađarska na pravom putu, u moralnom i političkom smislu, te da će u mnogim zapadnim državama građani "pre ili kasnije" srušiti vlade koje promovišu rat, prenosi MTI.

Pobeda Kiličdaroglua mogla da ugrozi dotok gasa do Madjarske i Srbije

Viktor Orban je izjavio danas da bi bila tragedija da Redžep Tajip Erdogan nije pobedio na nedavnim predsedničkim izborima u Turskoj i da bi, da je pobedio "proamerički lider ili onaj koga podržava Džordž Soroš", to dovelo u pitanje dotok ruskog gasa do Mađarske ili Srbije.

Erdoganov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu je "Sorošev čovek koji bi pustio četiri miliona izbeglica iz Turske u Evropu", rekao je takođe Orban za Košut radio, a prenosi MTI.

On je podsetio da ruski gas u Mađarsku stiže preko Turske, te da je pobeda proameričkog političara kojeg podržava Soroš mogla da ugrozi dotok gasa do Mađarske ili Srbije.