30. jun 2023 14:13

Andrej Plenković: Politika EU u vezi sa KiM mora da bude balansirana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Andrej Plenković: Politika EU u vezi sa KiM mora da bude balansirana

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ SLAVKO VUKADIN

BRISEL - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je tokom današnje sednice Evropskog saveta jasno kazao da politika EU u vezi Kosova i Metohije mora da bude balansirana i da deeskalacija ide sa obe strane.

"Videli smo kako su, na koji način i ko je napao vojnike Kfora i Euleksa. Stabilizacija - da, učešće u izborima - da, razgovor sa obe strane - da, poštovanje sporazuma - da i kreiranje preduslova za normalizaciju sporazuma - da. Poruka je balansirani pristup, a ne pritisak na jednu od stranu", rekao je on na pitanje hrvatskog novinara u Briselu da li je bilo reči da se i na Srbiju izvrši pritisak.

Govoreći o mogućnosti da se organizuje međunarodna konferencija o tom pitanju, što je predložio albanski premijer Edi rama, Plenković je rekao da je međunarodna zajednica i dalje angažovana.

"Kvinta kontinuirano vodi razgovore. Oni su deo razgovora sa (vidokim komesarom EZ za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom) Boreljom i (specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom) Lajčakom", rekao je Plenković nakon sednice Evropskog saveta.