29. avgust 2024 07:00

Pokrenuta formalna istraga protiv Pavela Durova, određena mu kaucija od pet miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrenuta formalna istraga protiv Pavela Durova, određena mu kaucija od pet miliona evra

Foto: AP Photo, File/Tatan Syuflana

PARIZ - Francuski sud danas je pokrenuo formalnu istragu protiv osnivača Telegrama Pavela Durova zbog sumnje u organizovani kriminal na toj aplikaciji za razmenu poruka, a odredđena mu je kaucija od pet miliona evra.

Durov je takođe stavljen pod sudski nadzor, dužan je da se dva puta nedeljno javlja policiji, dok mu je zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Tužiteljka suda u Parizu Lore Beko navela je u saopštenju da je sudija utvrdio da postoji osnov za zvaničnu istragu protiv Durova po svim optužbama zbog kojih je prvobitno uhapšen pre četiri dana kada se vratio u francusku prestonicu iz Azerbejdžana, prenosi Rojters.

Te optužbe uključuju saučesništvo u vođenju onlajn platforme koja dozvoljava nezakonite transakcije, slike seksualnog zlostavljanja dece, trgovine drogom i prevare, pranje novca, pružanje kriptografskih usluga kriminalcima, kao i odbijanje da pruži vlastima informacije.

Beko je istakla da je Telegram korišćen u različitim krivičnim slučajevima i da je ''skoro potpuni nedostatak odgovora Telegrama“ na kraju privukao pažnju jedinice pariskog tužilaštva za sajber kriminal.

Tužilaštvo je ubrzo otvorilo istragu o "mogućoj krivičnoj odgovornosti rukovodilaca ove službe za razmenu poruka za izvršenje ovih krivičnih dela", rekla je ona u svom saopštenju.

Istraga je počela u februaru, a vodila ju je Nacionalna kancelarija za maloletnike, dok je prvobitna optužnica podignuta u julu, izjavila je Beko.

Ruska novinska agencija RIA objavila je snimak na Telegramu na kojem se vidi kako Durov, obučen u crno sa bejzbol kapom i naočarima za sunce, izlazi iz kancelarije tužioca i ulazi u vozilo koje ga čeka.

Rojters navodi da formalna istraga u Francuskoj ne označava formalnu krivicu niti dovodi do suđenja u svakom slučaju, ali ukazuje na to da sudije smatraju da postoji dovoljno dokaza za nastavak istrage.

Istrage mogu da traju godinama, pre nego što se slučaj nađe pred sudom.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva spremna da pomogne Durovu, koji je ruski državljanin, ali da njegovo dvojno francusko državljanstvo komplikuje situaciju.

Francuski predsednik Emanuel Makron je istakao da hapšenje Durova nije političko, a da ta zemlja podržava slobodu govora.

Kako navode izvori, Makron je ručao sa Durovim 2018, a on je tri godine kasnije dobio francusko državljanstvo kao istaknuta ličnost.