28. jul 2023 10:14

Grčki ministar odbrane zatražio proveru svih kampova Oružanih snaga Grčke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grčki ministar odbrane zatražio proveru svih kampova Oružanih snaga Grčke

Foto: AP Photo, File/Petros Karadjias

ATINA - Grčki ministar odbrane Nikos Dendijas izjavio je danas da je zatražio proveru svih kampova koji pripadaju Oružanim snagama te zemlje, pre svega iz bezbednosnih razloga.

On je to naložio nakon jučerašnje eksplozije kod Nea Angijalosa, gde su u vojnim skladištima iznad i ispod zemlje smešteni municija i eksploziv koji pripadaju 111. lovačkoj jedinici grčkog vazduhoplovstva, prenosi Katimerini.

Kako je rekao tražio je kontrolu sistema protivpožarne bezbednosti svih formacija, svih kampova, kao i svih vrsta vojnih objekata Grčke.

"Tražio sam da se preispitaju planovi protivpožarne bezbednosti, svih logora, svih jedinica i tri roda Oružanih snaga. Bezbednost osoblja, objekata i opreme Oružanih snaga je apsolutni prioritet Grčke vlade", rekao je on.

Kaže i da je Tužilaštvo Volosa, u čijoj blizini se nalazi mesto, izdalo nalog za istragu kako je u toj oblasti istovremeno došlo do toliko požara, koji su, kako ističe, imali neuobičajene razmere i intenzitet i koji su naneli neprocenjivu štetu prirodnoj sredini, životinjama, infrastrukturi, industrijskim i zanatskim objektima i odneli dva života.

"Dobio sam detaljne pisane informacije iz Glavnog štaba vazduhoplovstva.

Zatražio sam od načelnika generala Generalnog direktorata za odbranu Konstantinosa Florosa, da izvrši hitnu administrativnu istragu. Šta se dogodilo biće detaljno ispitano. Ako postoje odgovornosti, biće posledica", rekao je Dendijas.