2. avgust 2023 13:49

Damir Šehović posle konsultacija s Milatovićem: Spajić da bude mandatar, ali to ne znači blanko podršku SD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Damir Šehović posle konsultacija s Milatovićem: Spajić da bude mandatar, ali to ne znači blanko podršku SD

Foto: Media Biro/video

PODGORICA - Demokratska praksa nalaže da mandatar bude nosilac liste koja je osvojila najviše glasova na izborima i zato bi bilo logično da lider PES Milojko Spajić dobije mandat za sastav nove crnogorske vlade, izjavio je danas predsednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

Šehović je to rekao nakon konsultacija o mandataru sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem na Cetinju i poručio da to, kako je naveo, "nipošto ne znači spremnost SD za davanje blanko podrške ni Spajiću ni bilo kome drugom".

"Ako gospodin Spajić, ili bilo ko drugi, želi kredibilnu pro-evropsku i pro-NATO Vladu, koja bi kao takva imala punu podršku međunarodne zajednice, i bila na fonu onoga o čemu poslednjih dana govore predstavnici nama prijateljskih zapadnoevropskih država i SAD, u nama može imati kvalitetnog sagovornika. Ukoliko to neko iz nekog razloga ne želi, već umesto evropske hoće antievropsku Vladu posvađanu sa Evropskom unijom, istom onom u koju bi ta Vlada navodno trebala da nas uvede, srećno mu bilo, jer u tom slučaju nemamo o čemu da razgovaramo, budući da partija na čijem sam čelu nije spremna da zarad fotelja baci pod noge vrednosti za koje se zalaže", kazao je Šehović, preneo je portal podgoričkog Dana.

Dodao je da SD to nije radila sa Zdravkom Krivokapićem, da jedini to nisu radili ni sa Dritanom Abazovićem, pa neće ni sa bilo kim drugim.

Šehović smatra da, kako je rekao, nakon trogodišnjeg tumaranja i više nego neuspešnog eksperimentisanja, Crnoj Gori konačno treba Vlada, jer je poslednjih godina nismo ni imali.

"Treba nam stabilna Vlada. A za njenu stabilnost nisu toliko bitni brojevi, koliko jesu vrednosti oko kojih bi se okupila. Zato nam je neophodno vrednosna parlamentarna većina, većina koja bez ikakve dileme suštinski baštini pro-evropsku, pro-NATO, građansku, antifašističku i sekularnu orijentaciju. Većina koja se neće premišljati oko toga da li je Rusija, kada je reč o ratu u Ukrajini, agresor ili oslobodilac, da li su haški osuđenici nacionalni heroji ili zločinci, te da li je na pravoj strani istorije Ljubo Čupić ili njegovi dželati", saopštio je Šehović.

Šehović je zaključio da je jedino takva parlamentarna većina garancija stabilnosti Vlade, a ne veštačka većina koju bi činile babe i žabe, odnosno oni politički subjekti čiji je presek zajedničkih politika prazan skup.