4. avgust 2023 20:50

Predsednik Vučić: Cela Evropa ćuti o "Oluji", o najvećem etničkom čišćenju na evropskom tlu od 1945. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Vučić: Cela Evropa ćuti o "Oluji", o najvećem etničkom čišćenju na evropskom tlu od 1945. godine

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

PRIJEDOR - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Prijedoru, na obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", da je Petrovačka cesta najtužnija kolona u Evropi od 1945. godine i da niko neće od njih da prizna da je to bilo i najveće etničko čišćenje na evropskom tlu.

"Hvala što ste u ovolikom broju ovde i što se niste uplašili svih pretnji proteklih dana i nedelja", rekao je Vučić.

Kazao je da su poslednjih dana svedoci toliko licemerja i dvostrukih standarda u ponašanju velikih sila prema Srbima.

Moramo da čuvamo našu najveću vrednost, ljubav prema slobodi

Predsednik Vučić poručio je da srpski narod mora da čuva ono što je njegova najveća vrednost, a to je ljubav prema slobodi.

"Ono što nikako ne smemo da izgubimo iz vida, to je da čuvamo ono što je naša najviša vrednost, ono po čemu nam se dive i oni koji govore sve najgore o nama svakoga dana - a to je naša ljubav prema slobodi. Od slobode nema važnije reči, nema važnijeg pojma i ničega važnijeg na svetu od slobode. Čuvaćemo slobodu našeg naroda, čuvaćemo slobodu i Srbije, a uveren sam da ćete sačuvati slobodu Srpske i uvek ćete imati podršku svoje Srbije", poručio je Vučić.

On je rekao i da svi oni Krajišnici koji su u Srbiji čine dobre, vredne i poštene ljude, i imaju decu koja danas donose medalje i gaje slobodarski duh i slobodu.

Srpski narod mora da se drži zajedno, Petrovačka cesta nameran zločin

Aleksandar Vučić poručio je danas da srpski narod mora da se drži zajedno i da ne treba da računa na razumevanje i sažaljenje drugih.

Na obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ 4. avgusta 1995. godine u Prijedoru, Vučić je rekao da zločin na Petrovačkoj cesti nije mogao da se desi greškom.

Naglasio je da, kada su pre nekoliko godina predsednik Milorad Dodik i on doneli zajedničku odluku da zajednički obeležavamo naše nesreće, stradanja, ali i dobre stvari, razgovarali su i o Petrovačkoj cesti.

Srbija više nikada neće zatvarati svoje granice za svoju braću

Predsednik Vučić rekao je da je Prijedor prva najtužnija stanica te kolone koja je bežala sa Petrovačke ceste i da Srbija više nikada neće da zatvara svoje granice.

"Šta ćete baš u Prijedor, znate li od koliko sam to Srba čuo? A što da ne idemo u Prijedor? Prijedor je bio prva najtužnija stanica te kolone koja je bežala od Petrovačke ceste i od svih cesta gde su nam ljudi stradali, negde na putu ka slobodi, na čekanju nekog novog života, znajući da im pod onima koji su im decu ubijali, nema života, nema spasa i opstanka", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su mu pojedini rekli da ne ide u Prijedor, jer su tamo Srbi počinili teške zločine, a on je, kako je rekao, uvek bio za to da svi koji su čini zločine odgovaraju, kao i Srbi kada ih počine.

Ako mi podržavamo teritorijalni integritet BiH, zašto vi ne podržavate teritorijalni integritet Srbije

Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbija priznaje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da očekuje da BiH podrži teritorijalni integritet Srbije.

"Ako mi podržavamo teritorijalni integritet BiH, a što vi ne podržavate teritorijalni integritet Srbije u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 12 44", upitao je Vučić.

On je istakao i da odgovora nema ni na jedno konkretno pitanje kao i na ono zassto su protiv toga da se osnuje konzulat u Bijeljini.