8. avgust 2023 19:16

Predsednica Slovenije obišla najugroženija područja u Koruškoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednica Slovenije obišla najugroženija područja u Koruškoj

Foto: TANJUG/FOTO STA/ NEBOJŠA TEJIĆ

RAVNE NA KORUŠKEM - Predsednica Slovenije Nataša Pirc-Musar posetila je danas najpogođenija područja regiona Koruške na severu Slovenije i pohvalila je rad svih ljudi koji su uključeni u akciju sanacije posledica poplava.

Pirc-Musar je izrazila zahvalnost za međunarodnu pomoć koja je stigla Sloveniji i osudila krađe koje se dešavaju na ovim prostorima.

"Črna na Koroškem je nekoliko dana bila odsečena od ostatka sveta, ali nije odsečena od naših srca, naše duše, naših misli", rekla je Pirc-Musar, prenosi STA.

Predsednica je obišla i opštine Slovenj Gradec, Dravograd, Ravne na Koroškem, Prevalje i Mežicu, sastala se sa meštanima, vatrogascima, predstavnicima mesnih zajednica i civilne zaštite.

U Črnoj na Koroškem, gde je voda presekla put između kuća, predsednica se susrela sa brojnim vatrogascima iz Štajerske, regiona istočno od Koruške, koji su pritekli u pomoć svojim kolegama.

"To je ono što nam na kraju daje ne samo nadu već i veru da ćemo uspeti da obnovimo Sloveniju", rekla je ona i dodala da veruje da će obnova biti uspešna, iako će za to biti potrebno nekoliko godina.

Predsednica je u ponedeljak razgovarala sa Željkom Komšićem, predsedavajućim Predsedništva BiH koji je ponudio pomoć inženjerijskih jedinica i Armije BiH.

Ona je potvrdila da je juče uveče razgovarala telefonom i sa makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim i dodala da iz Severne Makedonije u Sloveniju dolazi stotinu vojnika sa mehanizacijom.

Pirc-Musar je razgovarala i sa austrijskim kolegom Aleksanderom van der Belenom, a meštani Koruške su potvrdili da velika pomoć stiže iz Austrije.

"Međunarodna solidarnost funkcioniše", poručila je predsednica Slovenije Nataša Pirc-Musar.