16. avgust 2023 23:36

Grlić Radman: Vlada popravlja štetu zbog Milanovićevih izjava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grlić Radman: Vlada popravlja štetu zbog Milanovićevih izjava

Foto: HINA/ZVONIMIR KUHTIĆ

ZAGREB - Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas da će se povećati konzularna pomoć uhapšenim hrvatskim navijačima u Grčkoj i poručio da hrvatska vlada popravlja štetu zbog izjava predsednika Zorana Milanovića.

"Tročlano sudsko veće treba narednih dana da oduči o tome hoće li biti krivičnog gonjenja, hoće li se odbaciti ili će to biti prekršaj", rekao je Grlić Radman za Dnevnik HTV-a, prenosi Hina.

Roditelji navijača zabrinuti su za bezbednost svoje dece u zatvorima, a Grlić Radman je rekao da je hrvatska vlada tražila od grčkih vlasti "garancije za njihovu sigurnost". 

"Pojačaćemo konzularnu pomoć s više službenika koji će ih stalno posećivati kako bi im se stvorio osećaj zaštite i sigurnosti, a naravno i samim čuvarima u tom zatvorskom sistemu osećaj i znak da se hrvatska vlada brine o hrvatskim državljanima", dodao je ministar.

Grlić Radman je naglasio da Hrvatska očekuje da će se poštovati pravo navijača na pravično suđenje.

 "Mi to očekujemo. Grčka je demokratska država, ima pravni sistem. Nažalost predsednik države rekao je da ona to nije. Mi sada pokušavamo anulirati tu štetu koju je naneo. Potpisnica je svih konvencija, članica Evropske unije i NATO-a, naša saveznica", rekao je Grlić Radman. 

Šef diplomatije prozvao je predsednika Zorana Milanovića da svojim izjavama nanosi štetu i "umanjuje sve napore" hrvatske vlade i diplomatije i poručio mu da je mogao zvati grčke zvaničnike i "doprineti što boljem raspletu ove situacije".

Milanović je ranije rekao da se hrvatski navijači u Grčkoj tretiraju kao ratni zarobljenici, kao korov, kao i da postupanje prema njima nema veze s pravom, demokratijom i poštovanjem ljudskih prava.

Grlić Radman je naglasio da su roditelji upućeni na Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, hrvatsku diplomatiju i vladu. Poručio je roditeljima pritvorenih hrvatskih navijača da se "pouzdaju" u hrvatsku vladu, "a ne političke strančice i njihove predstavnike koji parazitiraju na ovom slučaju".