27. avgust 2023 18:52

Profesor Miloš Bešić: Niži nivo disonance u vlasti bez Demokratskog fronta u Vladi Crne Gore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Miloš Bešić: Niži nivo disonance u vlasti bez Demokratskog fronta u Vladi Crne Gore

Foto: TANJUG/MEDIA BIRO

BEOGRAD - Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić izjavio je danas povodom novog sastava Vlade u Crnoj Gori da je niži nivo disonance u strukturama vlasti bez Demokratskog fronta u Vladi.

"Čitav proces sastavljanja Vlade je bio prilično mučan. Negde se ta većina nazirala od samog početka. Taktički mislim da se tu desilo da je Bošnjačka stranka podigla previše ulog u samom početku. To je klasična teorija igara, onda je mandatar Milojko Spajić proigrao Demokratski front ne bi li poslao poruku Bošnjačkoj stranci da nije nužno da oni uopšte budu u vladi", rekao je Bešić.

Dodao je da je Demokratski front (DF) pogrešio u političkoj proceni, jer nije prihvatio ponudu od mandatara Vlade u vidu potpredsedničkog mesta u Parlamentu i Vladi Crne Gore.

Reakcija DF-a zbog neulaska u Vladu Crne Gore, kaže Bešić, vidi se na lokalu.

"Oni su odmah smenili predsednika skupštine u Zeti i u Budvi su zapretili raskidom koalicije, dakle imaćete sada na različitim mestima na lokalnom nivou obračune sa predstavnicima nove vlasti na republičkom nivou", ukazao je Bešić.

Dodao je da je DF još 30. avgusta 2020. godine trebalo da zauzme stav da nema nove vlasti bez njih.

"Na to su imali apsolutno pravo, bili su prva partija od svih koji su sačinili Vladu po broju glasova i oni su morali biti u toj Vladi 2020. godine, tu šansu su propustili. Drugu su propustili sada kada su dobili ponudu od Spajića i rekli da im nije dovoljno. Tražili su poziciju predsednika Skupštine i veći broj ministarstava", ocenio je Bešić.

Bešić je rekao da trenutna Vlada ima 44 poslanika u Skupštini Crne Gore, što je prema njegovim rečima, potpuno normalno stanje sa stanovišta brojeva za funkcionisanje Vlade.

"Neki kažu da 44 poslanika nije dovoljno za suštinske reforme. Podsetiću da nijedna Vlada DPS-a nije imala više od 43 poslanika. To je jedno potpuno normalno stanje sa stanovišta brojeva u kome jedna Vlada treba da radi", istakao je on.

U situacijama koje zahtevaju većinu poslanika ili kvalifikovanu većinu, kaže Bešić, potrebno je imati konsenzus sa strankama koje nisu u vlasti.

"Ja ne vidim problem tu, nisu ti kvorumi, kao što je kvalifikovana većina, izmišljeni reda radi i nisu izmišljeni da jedna partija koja ima većinu, donosi takvu vrstu odluke. Težina tih odluka podrazumeva da vi imate u vidu i stavove opozicionih partija", rekao je Bešić.

Bešić je istakao da će najveći problemi Vlade u Crnoj Gori biti u velikim očekivanjima građana, kao i u političkom neiskustvu partije Evrope sad.

"Građani imaju velika očekivanja, obećanje Evrope sad u izbornoj kampanji su bila krupna i ukoliko ta očekivanja brzo ne isporuči, nova Vlada će biti u ozbiljnom problemu sa stanovišta legitimiteta", ocenio je Bešić.