19. septembar 2023 23:40

Pirc Musar zahvalila članicama UN na podršci Sloveniji kao nestalnoj članici SB

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pirc Musar zahvalila članicama UN na podršci Sloveniji kao nestalnoj članici SB

Foto: AP Photo/Richard Drew

NJUJORK - Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar zahvalila je danas državama članicama UN na podršci Sloveniji kao nestalnoj članici SB UN u periodu 2024-2025. godine.

"Preuzimamo ovaj zadatak sa velikom dozom časti, dubokom poniznošću i osećanjem zajedničke odgovornosti. Tokom mandatnog perioda, uzećemo u obzir mnoge razgovore i razmene koje smo imali sa državama članicama tokom naše kampanje", istakla je Pirc Musar, prenela je TV Slovenija.

Ona se istovremeno založila za reformu Saveta bezbednosti koja je, po njenom mišljenju, apsolutno neophodna.

Dotakla se i veštačke inteligencije za koju je rekla da može biti korisna, ali i opasna.

"Moramo pronaći način da upravljamo razvojem novih tehnologija, uključujući veštačku inteligenciju, koji ne ometa ekonomske, razvojne, društvene i istraživačke mogućnosti, a istovremeno nas ne dovodi u opasnost", navela je ona.

Pirc Musar je rekla da ako nastavimo da dajemo prednost nacionalnim i privatnim interesima ili interesima pojedinačnih aktera, a istovremeno ostavljamo po strani rešavanje svetskih problema, nestaćemo kao civilizacija.

Klimatske promene je nazvala najvećim izazovom našeg vremena.

"Katastrofalne poplave koje su zadesile Sloveniju u avgustu samo su još jedan dokaz među brojnim događajima širom sveta koji to potvrđuju", naglasila je ona.

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ona je navela da ove godine slavimo 75. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i da je tužna što danas polovina svetske populacije, žene i devojke i dalje doživljavaju nejednakost, isključenost, pa čak i brutalno nasilje.

"Ova društvena marginalizacija žena i devojčica, često u kombinaciji sa siromaštvom, nedostatkom mogućnosti za kvalitetno obrazovanje i isključenošću sa tržišta rada i procesa donošenja odluka, ne samo da je nepravedna, već znači i veliki gubitak potencijala za naša društva", istakla je Pirc Musar.

Ona je istovremeno podsetila da su u istoriji Generalne skupštine na njenom čelu bile samo četiri žene.