31. oktobar 2023 15:11

EU pozdravila konstituisanje parlamenta i formiranje nove Vlade Crne Gore

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU pozdravila konstituisanje parlamenta i formiranje nove Vlade Crne Gore

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

BRISEL/PODGORICA - Iz Evropske unije pozdravili su konstituisanje novog crnogorskog parlamenta i formiranje nove Vlade, uz poruku da svi politički akteri treba da se usredsrede na izgradnju konsenzusa o priorotetnim akcijama koje su potrebne zapriključenje Crne Gore u EU.

"Radujemo se što će Vlada brzo pokazati svoj kapacitet i posvećenost da sprovede reforme vezane za pridruživanje EU u najkraćem mogućem roku. Takođe, očekujemo da će se održati neprekinuti rekord Crne Gore o punom usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU", navodi se u saopštenju.

Podstiču, ističu, sve političke aktere u Crnoj Gori da se usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim akcijama koje su potrebne za unapređenje Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava kako bi se ispunila privremena merila iz poglavlja 23 i 24, posebno o ključnim imenovanjima u pravosuđu i davno zakašnele reforme EU.

"EU ceni posvećenost Crne Gore njenom strateškom putu ka članstvu u EU, što je želja velike većine građana Crne Gore", navodi se u saopštenju, preneo je portal RTCG.