6. novembar 2023 10:48

Crna Gora na evropskom putu, 11 godina posle

Izvor: TANJUG

podeli vest

Crna Gora na evropskom putu, 11 godina posle

Foto: Shutterstock.com/Dmitrijs Kaminskis, ilustracija

PODGORICA - Crna Gora je za 11 godina od početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji otvorila sva 33 poglavlja, a privremeno je zatvorila svega tri, što je za analitičare previše izgubljenog vremena i da je sada vreme za presabiranje.

Crnu Goru je od evropske rute, smatraju, udaljila politička nestabilnost, česte promene pregovaračke strukture, ali i nedovoljna politička podrška.

Novi izveštaj o napretku Crna Gora dočekuje sa novom vladom i parlamentarnom većinom, ali bez prevelikih očekivanja, piše portal RTCG.

Podseća se da je Crna Gora poslednju deceniju ponosno nosila epitet prve sledeće članice EU. Međutim, ukazuju, šest godina nije zatvorila ni jedno od pregovaračkih poglavlja. Šta se čeka i gde je zakočilo, iz Evropske unije poručuju - sve je do Crne Gore, piše portal.

"Potrebno je da Crna Gora pređe još jednu, poslednju milju. Ako ispunite određene uslove, nećemo se vezivati za datum", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ipak, dodaju, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, u nedavnom intervjuu za slovenački list Delo, najavljuje datum kada bi se to moglo desiti. "Zaista verujemo da bi 2028. godina mogla biti realno ostvariva za punopravno članstvo Crne Gore u EU", kazao je Milatović.

Podseća se da je u prošlogodišnjem izveštaju Brisela konstatovano da vlasti nisu pokazale posvećenost agendi EU.

Nova vlada u svojim redovima neće imati protivnike evropskom kursu, najavio je novoizabrani šef parlamenta, jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić.

"Ova vlada nastavlja spoljnopolitički kurs prethodne vlade. Mi smo rekli na tom putu nećemo ništa da smetamo. Mi imamo druge prioritete koje želimo da ugradimo u naš zajednički posao", kazao je Mandić.

Ali, pre nego se Crna Gora priključi evropskoj porodici neophodno je da uvede red u svojoj kući, piše portal.

"Ljudi koji su osvojili vlast tvore novu vladu bili su svesni da tvore u jako teškom političkom trenutku, ne samo lokalnom, već i globalnom i umesto da su davali obećanja koja su realistična oni su ih davali u najvećoj mogućoj meri. Obećanja su bila do neba, sada oni treba da ispunjavaju obećanja na osnovu kojih su dobili glasove", kaže Srđan Perić jedan od osnivača pokreta Preokret.

I evropska agenda često bude isprazna politička poruka pitka za građane smatra profesorka Gordana Đurović. Ipak vreme je, kaže, da se ozbiljno zasuču rukavi, jer nam predstoji mnogo posla.

"Mislim da je vreme da se presaberemo. Savetovala bih kolege da se bolje pripreme za neke buduće pregovaračke runde, da pokušaju da obnove institucionalne memorije koje su se pogubile, da odvoje budžete i da zategnu pregovore", navodi Đurović.

Portal podseća da je Hrvatska, na primer, postala članica Evropske unije nakon samo osam godina pregovora.