30. novembar 2023 16:27

Ministri spoljnih poslova Jugoistočne Evrope potpisali Zajedničku izjavu o borbi protiv korupcije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministri spoljnih poslova Jugoistočne Evrope potpisali Zajedničku izjavu o borbi protiv korupcije

Foto: Tanjug/video

SKOPLJE - Ministri spoljnih poslova Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije potpisali su danas u Skoplju, tokom Ministarskog saveta OEBS-a, Zajedničku izjavu na temu borbe protiv korupcije.

Šefovi diplomatija Ivica Dačić, Filip Ivanović, Bujar Osmani, Elmedin Konaković i Iglji Hasani, u Zajedničkoj izjavi naveli su kao ključne tačke promociju digitalnih alatki za rano otkrivanje kriminala, prevenciju korupcije i povećanje transparentnosti, efikasno korišćenje alatki za povraćaj sredstava i povećanje kapaciteta za smanjenje rizika povezanih sa digitalnom imovinom, poput kripto valuta, u kontekstu pranja novca.

Prema Dačićevim rečima, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ne može da postoji bez međunarodne saradnje.

"Nijedna zemlja ne može sama. OEBS treba da pomogne zemljama da unaorede svoje kapacitete za sprečavanje, suzbijanje, istragu i gonjenje. Mi treba da održavamo međunarodu saradnju i razmenjujemo informacije, stručnost i najbolje prakse, što podrazumeva i korišćenje digitalnih alata", rekao je Dačić.

Predsedavajući OEBS Bujar Osmani ocenio je da je borba protiv korupcije prioritet broj jedan u regionu jugoistočne Evrope, pored pomirenja i izgradnje poverenja.

Kako kaže, ovim se pokazuje da je moguće raditi zajedno.

"Kriminal podriva stabilnost i vrednosti OEBS-a. Naš cilj je da zbližavamo države, podržavamo institucije i poboljšavamo živote ljudi. Moramo da pošaljemo jasnu poruku da se zločin ne isplati", rekao je Osmani.

Specijalna predstavnica predsedavajućeg OEBS za borbu protiv korupcije, Anita Ramasastri, ocenila je da je hvatanje u koštac sa ovim izazovom nešto što će dovesti do ekonomskog rasta i otpornosti na korupciju u regionu.

"Ključne oblasti na koje se Zajednička izjava odnosi su povraćaj sredstava u jugoistočnoj Evropi, regulisanje virtuelne imovine, poput kripto valuta, kao i otvorenost podataka. Cilj je da se spreči korupcija", izjavila je Ramasastri.