2. decembar 2023 14:41

Hrvatska: Vanđelić osnovao političku stranku Republika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hrvatska: Vanđelić osnovao političku stranku Republika

Foto: TANJUG/FOTO HINA/TOMISLAV PAVLEK

ZAGREB - Bivši predsednik nadzornog odbora hrvatske naftne kompanije INA i bivši šef Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić, predstavio je danas novu stranku centra, pod nazivom Republika.

Na osnivačkoj skupštini za prvog predsednika stranke izabran je Vanđelić, dok su za potpredsednike izabrani Vesna Škare Ožbolt, Gordana Deranja, Dražen Jelavić, Dario Marenić, Marko Dražetić i Marijo Volarević, prenela je Hina.

"Ključni razlozi odlaska građana iz Hrvatske su nepoverenje u institucije, nepravda na svakom koraku i nejednake šanse ...", rekao je Vanđelić. On je obećao povećanje plata za 50 odsto kroz četiri godine, poboljšanje produktivnosti, smanjenje životnih troškova i reformu poreskog sistema.

  Vanđelić je najavio da će nova stranka učestvovati na svim izborima iduće godine i istakao da očekuje pobedu na parlamentarnim izborima. On je poručio da je ideologija stranke Republika "široko centristička".

Na pitanje da li Hrvatsku demokatsku zajednicu vide kao jednog od mogućih koalicionih partnera, potpredsednici i članovi Predsedništva nove stranke odgovorili su odrečno.

Potpredsednica stranke Škare Ožbolt rekla je da je stranka Republika sačinila niz mera kako ubrzati postupke u pravosuđu i napraviti ih transparentnijima, o registru državne imovine i uvođenju veštačke inteligencije u državnu upravu.