5. decembar 2023 16:27

Borjana Krišto: BiH apsolutno opredeljena i posvećena putu u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borjana Krišto: BiH apsolutno opredeljena i posvećena putu u EU

Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool

BRISEL/SARAJEVO - Predsedateljica Saveta ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Olivérom Varheljijem, kopredsedavala je Drugom političkom forumu na visokom nivou između EU i BiH koji je danas održan u Briselu, radi nastavka praćenja sprovođenja neophodnih reformi koje je pred BiH stavila Evropska komisija.

Tokom susreta svi učesnici su informisali poverenika Varheljija o posgnutim rezultatima i evidentnim koracima u vezi s njihovim nadležnostima u periodu nakon održavanja Prvog političkog foruma na visokom niovu između BiH i EU u Sarajevu. Razgovarano je i o novom EU Planu rasta za regiju Zapadnog Balkana.

Predsedavajuća Krišto je u izjavi za medije rekla da sama brojnost delegacije BiH, koja je u Brisel stigla sa usaglašenim tekstom zaključaka, govori o apsolutnoj opredeljenosti i posvećenosti kada je u pitanju EU put BiH.

Krišto je rekla da je značajan iskorak napravljen i u proteklih mesec dana, u periodu od objave Izveštaja EK o BiH, te da će već sutra Evropskoj komisiji službeno predati dokument Plana reformi koji je u rekordnom roku izradila ad hoc radna grupa Saveta ministara BiH.

"Verujem da smo zaista sazreli i da možemo obezbediti sve nužne pretpostavke za jačanje dijaloga između institucija BiH, kao i političkih lidera u BiH, koji će nas dovesti do ispunjavanja svih onih uslova koji stoje pred nama. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s EU“, navela je Krišto, prenela je sarajevsak N1 tv..

Naglasila je da samo kroz iskreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije, te poštovanje ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim nvioima vlastiBiH može obezbediti trajnu stabilnost, prosperitet, sprovođenje reformi i konačnu integraciju u evropsku porodicu.

Krišto je zahvalila komesaru Varheljiju na kontinuiranoj podršci i dosadašnjem trudu i posvećenosti evropskom putu Bosne i Hercegovine. Naredni, treći po redu politički forum na visokom nivou planiran je za maj naredne godine.