12. decembar 2023 18:50

Žigmanov se sastao sa Plenkovićem u Zagrebu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov se sastao sa Plenkovićem u Zagrebu

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

SUBOTICA - Premijer Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Zagrebu predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DHSV) Tomislava Žigmanova, u okviru redovnog dijaloga predsednika DHSV i pemijera Hrvatske, kao i u ''nastavku snažne podrške hrvatskoj zajednici u Srbiji'', saopšteno je danas iz DHSV.

''Predsednik Vlade Plenković i Tomislav Žigmanov istakli su potrebu pronalaženja sistemskog rešenja kako bi ubuduće Hrvati u Srbiji imali bolji status nego što ga imaju danas. Hrvatska Vlada aktivno prati.

položaj Hrvata u Srbiji, realizujemo brojne projekte koji doprinose njihovom boljem položaju'', saopšteno je iz DSHV.

U saopštenju se navodi da je od 2016. do danas hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji dodeljeno više od 5 miliona evra, što je, kako se navodi, ''znatno povećanje finansijske potpore u odnosu na prethodno razdoblje''.

''Između ostalog, Vlada je s 1,9 miliona evra u potpunosti finansirala izgradnju Matice - Hrvatskog doma u Subotici, koji je predsednik Vlade otvorio u junu i koje je danas sedište Hrvatskog nacionalnog veća, novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata'', navodi se u saopštenju.

''Zadovoljni smo što su naše poruke o tome kako su predstojeći izbor prilika da se glas i potrebe Hrvata čuju u državnoj i regionalnoj skupštini prihvaćene od stane predsednika Vlade Republike Hrvatske, koji je kazao da ceni ostvarenja predstavnika hrvatske zajednice u Narodnoj skupštini i u Vladi Republike Srbije, i izrazio nadu i verovanje da će se takva pozitivna praksa i nastaviti'', stoji u saopštenju.

Plenković je Žigmanovu poželeo uspeh na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima i zadržavanje mandata u Narodnoj skupštini Republike Srbije.