23. januar 2024 16:15

Denis Bećirović: Ne može i ne sme biti skretanja sa puta BiH u punopravno članstvo EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Denis Bećirović: Ne može i ne sme biti skretanja sa puta BiH u punopravno članstvo EU

Foto: AP Photo/Armin Durgut

SARAJEVO - Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović izjavio je nakon današnjih razgovora sa evropskom trojkom u Sarajevu da "ne može, ali i da ne sme biti skretanja sa puta BiH u punopravno članstvo EU".

Članovi Predsedništva BiH, predsedavajući, hrvatski član Željko Komšić, koji nje u to telo izabran glasovima Bošnjaka, srpski član Željka Cvijanović i Bećirović razgovarali su danas u Sarajevu sa predsednicom Evropske komisije Ursula fon der Lajen i holandskim premijerom Markom Ruteom.

Bećirović je u video poruci nakon razgovora rekao da je malo lidera na svetu koji su, kako je kazao, u roku od godinu dana tri puta posetili BiH i iskazali joj podršku.

“Ne može, ali ni ne sme biti skretanja sa puta BiH u punopravno članstvo EU. Nećemo se baviti sporednim temom, 70 posto spoljnotrgovinske razmene BiH ima sa EU. To moraju znati ljudi u našoj državi, to je u interesu naše privrede. Zato sam pozvao Evropsku uniju da otvori pregovore. Rekao sam da smo prošle godine 100 procento uskladili spoljnu politiku BiH sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", naveo je Bećirović.

Prema njegovim rečima, otvaranje pregovora sa BiH 21. i 22. marta ove godine bila bi velika nagrada za građane, ali i kazna za antievropske političare u našoj zemlji.

"Evropska unija treba da shvati da ovo nije samo pomoć BiH, ovo je investicija u stabilniju BiH i region. Investicija u jaču Evropsku uniju. Zadovoljan sam današnjim razgovorom i porukama”, naveo je Bećirović, preneli su federalni mediji.