6. februar 2024 16:28

Boris Pistorijus: Nemačka veoma polaže napore u stabilnosti BiH i Zapadnog Balkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Boris Pistorijus: Nemačka veoma polaže napore u stabilnosti BiH i Zapadnog Balkana

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

SARAJEVO - Ministar odbrane Savezne Republike Nemačke Boris Pistorius izjavio je danas u Sarajevu da njegova zemlja veoma polaže napore u stabilnosti BiH i Zapadnog Balkana i da to pokazuju kroz dugoročnu i uspešnu podršku.

“Naše odnose smo značajno proširili i to uključuje inicijative za sanaciju ali i bilateralni programi koji doprinose tome. Doprinosimo jačanju odgovarajućih kapaciteta, vezano za logistiku, artiljeriju, eliminaciju viška municije ali i pri učenju jezika. Od 2021. do ove godine ćemo ukupno investrovati 14 miliona evra iz ovih sredstava u BiH i to su zaista važni signali”, rekao je Pistorius nakon razgovora sa ministrom odbrane u Savetu ministara BiH Zukanom Helezom.

Dodao je da se tokom posete BiH uverio da se investicija cenila i isplatila te da žele nastaviti da ulažu i u budućnosti jer je, kako je kazao, to bitno za stabilnost regiona, ali i za samu Evropu.

“Uočavamo da postoje određene tenzije. Radi se o tome da moramo odlučiti na kom venčanju ćemo da plešemo. Ne možemo biti istovremeno na dva mesta. Ukoliko želite u EU, to je dobrodošlo i to morate zajednički želeti kako biste to i postigli”, rekao je Pistorius.

Nemački ministar odbrane govorio je i o ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini, te o mogućoj krizi i destabilizaciji.

“Želimo sprečiti da Rusija dovede do dodatne krize, destabilizacije, da zloupotrebi ovu zonu kako bi širila svoj uticaj nadajući se da će na taj način destabilizirati Zapad. Nemačka će podržati angažman EUFOR Atlee. Jako je važno da snage mogu ostati u Bosni i Hercegovini i radujem se na koji način su dobrodošli ovde, jer i oni doprinose sigurnom okruženju za neophodne reforme”, rekao je Pistorius i dodao:

“NATO i EU imaju jasan stav kada govorimo o agresivnom delovanju Rusije. Najvažnije je da partnerstvo između NATO-a i Bosne i Hercegovine od 2006. teče vrlo uspešno”.

Dodao je i da će Nemačka podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

“Bosna i Hercegovina, ali i cela regija su vrlo važni za stabilnost i sigurnost Zapadne Evrope. Nemačka budućnost regiona vidi u Evropskoj uniji”, rekao je Pistorius, prenela je sarajevska N1 tv..

Nemački ministar odbrane svečano je dočekan u Sarajevu uz Počasnu jedinicu OS BiH ispred Doma oružanih snaga BiH, nakon čega je održan je sastanak delegacija ministarstava odbrane dve zemlje.