9. januar 2023 16:33

SDA: Deveti januar je problem BiH, EU i zemalja članica NATO

Izvor: TANJUG

podeli vest

SDA: Deveti januar je problem BiH, EU i zemalja članica NATO

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIĆ

SARAJEVO - Povodom današnjeg obeležavanja Dana Republike Srpske, 9. januara i svečanog defilea u Istočnom Sarajevu, oglasila se i Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića tvrdnjom da je, kako navode, takvo delovanje neustavno, diskriminatorno i ne predstavlja zajedničko sećanje naroda u BiH.

Smatraju da to nije samo problem BiH, već i Evropske unije i zemalja članica NATO i u obeležavanju 31. rođendana Republike Srpske vide bezbednosnu pretnju za BiH.

"Činjenica da vlasti entiteta RS paradiranjem policije naoružane dugim cevima i oklopnim vozilima slave dan na koji je pokrenut udar na ustavno-pravni poredak, što je bio uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, sigurnosna je pretnja za Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopštenju SDA, preneo je sarajevski portal Klix.

Smatraju da je današnji "svečani defile" pripadnika MUP-a Repubike Srpske, kako kažu, "jasna poruka da postoji sigurnosni izazov za EU i NATO".

"Kada uz naoružanu policiju entiteta RS paradiraju i pripadnici ruske pravojne organizacije 'Noćni vukovi', kada predsednik entiteta RS Milorad Dodik ponavljajući secesionističke pretnje povodom neustavnog 'Dana RS' odlikuje predsednika Rusije Vladimira Putina, kada tom činu prisustvuju ministri iz Vlade Srbije i ministri iz prosrpske vlade Crne Gore, onda je to jasna poruka i bezbednosni izazov za celu regiju, Evropsku uniju i NATO", tvrde iz SDA.

Smatraju da je izostanak odlučne reakcije zapadnih partnera zabrinjavajući, imajući u vidu agresiju na Ukrajinu i iskustva sa ruskim uticajem u zemljama regije.

"Dugogodišnje kukavičko povlačenje pred Dodikom, njegovim antiustavnim referendumima, odlikovanjem ratnih zločinaca i nazivanjem institucija po njima, ignorisanje negiranja genocida, ali i uvreda kojima ih svakodnevno zasipa, pokazale su se kao loša strategija", kažu iz SDA.

Smatraju i da su pokušaji da se "Dodik i njegovi mentori sa istoka" odobrovolje određenim ustupcima, samo dodatno ohrabrenje politici koja preti miru i stabilnosti.

"To bi naši zapadni partneri trebalo konačno da uvide - zbog mira i stabilnosti u regiji, ali na prvom mestu zbog vlastitih interesa i ugleda", saopšteno je iz SDA.