26. februar 2024 10:45

Stefan Đukić: Ne očekujem veliko cepanje PES; Dogodiće se jak udar na rejting

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stefan Đukić: Ne očekujem veliko cepanje PES; Dogodiće se jak udar na rejting

Foto: PES

PODGORICA - Ostavka predsednika Crne Gore Jakova Milatovića na poziciji zamenika šefa Pokreta Evropa sad (PES) i isključenje iz pokreta ministra pravde Andreja Milovića izazvali su brojna reagovanja, a analitičar Stefan Đukić ne očekuje veliko cepanje PES, ali kaže da će se sigurno dogoditi jak udar na kompletan rejting pokreta.

Iz PES je saopšteno ranije da Milovićeva pozicija u vladi "ostaje otvorena" do njene planirane rekonstrukcije.

Milović je isključen većinom glasova Predsedništva dan nakon što je PES napustio Milatović, koji je jedan od njegovih osnivača.

Iz PES-a nisu detaljnije navedeni razlozi isključenja Milovića.

Razlaz predsednika i premijera, Jakova Milatovića i Milojka Spajića, prema pisanju portala RTCG nije neočekivan, a sada se, kažu, postavlja pitanje kako će se dalji procesi odvijati.

“Ne bih rekao da će neko veliko cepanje biti u pitanju, jer iskreno sumnjam da će veliki broj članova poći iz PES-a. Ono što će se sigurno desiti jeste jedan jak udar na kompletan rejting partije, gde će Milatović i ko god ode za njim sigurno pokupiti jedan značajan procenat podrške”, kaže Đukić za TVCG.

Ostavke u partiji obično vode formiranju nove, a Đukić kaže da je sada siguran da Milatović ne planira da napusti politiku. Na pitanje na koje bi biračko telo Milatović mogao da računa, on ističe:

“Biračko telo koje je bilo opozicija DPS-u pre izbora i koje je prosto razočarano načinom na koji su se stvari odvijale kasnije. To su ljudi koji žele da se stvari menjaju, ali ne žele da se vraća stari kadar”.

Milatović se, prema njegovim rečima, do sada pokazao kao kritičar vlasti.

“Ako vlada stigne da progura program Evropa sad 2, Milatovićeve kritike više neće toliko zvučati ozbiljno... Što Vlada bude duže trajala to ima više šanse da održi svoj rejting i da ga podigne, što to bude turbulentnije i teže to će podrška ići ka Milatoviću ”, naveo je Đukić.