12. mart 2024 16:52

Milanović pozdravio otvaranje pregovora EU sa BiH, ali upozorio na status Hrvata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milanović pozdravio otvaranje pregovora EU sa BiH, ali upozorio na status Hrvata

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

ZAGREB - Hrvatski predsednik Zoran Milanović pozdravio je danas najavljeno otvaranje pregovora sa BiH o članstvu u Evropskoj uniji i istovremeno upozorio da se u to ulazi s jasnom namerom evropske birokratije da od BiH stvori tzv. građansku državu u kojoj će se o pravima konstitutivnih naroda voditi računa još manje nego danas.

Milanović ističe da je ulazak BiH u EU važan za Hrvatsku iz više razloga, ali da je ključni taj što je ulazak BiH u EU ujedno strateški, nacionalni i bezbednosni, jer u BiH živi i hrvatski narod, jer s BiH deli najdužu kopnenu granicu i jer su Hrvatska i BiH istorijski, kulturno i privredno duboko povezane prijateljske države.

U saopštenju Milanovića se navodi da je predsednik Hrvatske proteklih godina uporno zagovarao dodelu statusa kandidata za BiH i početak pregovora o članstvu s BiH i da je, štaviše, i danas uveren da je BiH to zaslužila i ranije.

Isto tako je, navodi se, zagovarao i tražio od Vlade RH – koja predstavlja Hrvatsku u institucijama EU – i od tih istih institucija da se hrvatskom narodu u BiH obezbede sva prava koja mora imati kao konstitutivan i ravnopravan narod BiH.

A to, ističe se, znači i pravo na legitimno predstavljanje Hrvata u svim telima vlasti u BiH, uključujući i pravo Hrvata u BiH da sami biraju svog člana Predsedništva BiH.

“Ali, Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u najvišoj državnoj instituciji jer do danas nije promenjeno izborno zakonodavstvo. Štaviše, u pregovore se ulazi s jasnom namerom evropske birokratije da od BiH stvori tzv. građansku državu u kojoj će se o pravima konstitutivnih naroda voditi računa još manje nego danas. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno, pogotovo jer je za očekivati da će se tokom pregovaračkog procesa od vlasti u BiH tražiti dodatni ustupci i kompromisi”, naveo je Milanović.

Imajući sve to u vidu, ukazao je, izjava predsednika Vlade Andreja Plenkovića, koji je početak pregovora BiH s EU nazvao „najvećim spoljnopolitičkim uspehom Vlade u ovom mandatu", predstavlja vrhunac premijerovog "dodvoravanja briselskim birokratima".

"Za njegovu političku karijeru možda to i jeste uspeh jer je u celosti došao u ravan s briselskim poimanjem prava Hrvata u BiH. Ali, za hrvatski narod u BiH takvim 'najvećim spoljnopolitičkim uspehom Vlade' kao da je popločen put u politički pakao", naveo je Milanović.

Plenković se, ističe se u Milanovićevom saopštenju, i sada hvalisa kako su partneri u Briselu čuli njegove poruke vezane uz BiH – prikazujući sebe kao veću Ursulu od Fon der Lajen – iako svih ovih godina nismo ni čuli ni videli da je bar jednom u Briselu ikome rekao – ne, dok se ne zajamče prava Hrvata u BiH.

"Niti na jednom Evropskom savetu ili na sastanku svojih briselskih partnera Plenković nije posegao za pravom koje ima i koristi svaka suverena članica EU. Kada se Hrvatskoj zabranilo da učestvuju u misiji EU u BiH ili kada je visoki predstavnik za spoljnu politiku lagao o pravu Hrvatske kao članice EU ili kada su njegovi evropski partneri legalizovali nelegalnog člana Predsedništva BiH – Plenković nije ni pisnuo”, naveo je Milanović u saopštenju.

Ukazao je da umesto da je barem jednom, kada je mogao i morao, iskoristio pravo glasa koje Hrvatska ima kao punopravna članica EU i zaštitio interes hrvatskog naroda u BiH i nacionalni interes Hrvatske, Plenković sada u cunamiju predizborne samohvale predstavlja kao svoj uspeh čak i tešku i neizvesnu sudbinu hrvatskog naroda u BiH.

"Pravi se pri tome Plenković kao da ne zna da će baš ti njegovi briselski partneri dodatno nasrnuti na prava Hrvata u BiH jer za njih je jedino građanska BiH dovoljno dobra BiH da bude članica EU”, navodi Milanović.

U saopštenju se ističe da je stav Milanovića da BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u telima vlasti, uključujući i člana Predsedništva BiH.

"A Hrvatska kao punopravna članica EU mora iskoristiti sve instrumente – kao što to čine druge države članice kada štite svoje interese – da Hrvatima u BiH obezbedi takav status i zaštiti ne samo njih, nego i strateške nacionalne interese Hrvatske", navodi se u saopštenju.